Important Computer Questions Part 1 | MCQs for Govt & Competitive Exams
Computer awareness is one of the most scoring sections in government exams, banking exams, SSC, railways, and other competitive exams. Below are important multiple-choice questions (MCQs) that will help you strengthen your preparation.
Question 1: An electronic device that can accept data, process the data, produce output, and store the results for future use is called as:
(a) Input
(b) Computer
(c) Software
(d) Hardware
Answer: (b) Computer
Question 2: Which of the following statements is incorrect regarding computers:
(a) It is a logical machine and processes information
(b) It can access any information it has stored
(c) It has no emotions, no feelings or desires of its own
(d) It provides unrestricted access to its information
Answer: (d) It provides unrestricted access to its information
Question 3: All the components of your computer are either ______.
(a) Software or CPU/RAM
(b) application software or system software
(c) input device or output device
(d) hardware or software
(e) input or device
Answer: (d) hardware or software
Question 4: The main parts of computer are-
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
Answer: (a) 6
Question 5: Which of the following terms is not related to computers?
(a) CPU
(b) Motherboard
(c) Hard disk
(d) Erythrocytes
Answer: (d) Erythrocytes
Question 6: In Computers, Users are also known as _____.
(a) Humanware
(b) Fireware
(c) Hardware
(d) Freeware
Answer: (a) Humanware
Question 7: The program instructions are represented in binary and stored in the _______ from which they are fetched, decoded and executed by the CPU.
(a) memory
(b) memory and chip
(c) chip
(d) control unit
Answer: (a) memory
Question 8: A person is called computer literate if he/she is just able to:
(a) Run need-based applications
(b) Create anti-virus software
(c) write programs
(d) Hack other computers
Answer: (a) Run need-based applications
Question 9: A _______ shows how operational attributes are linked together and contributes towards realising the computer’s.
(a) component design
(b) computer architecture
(c) computer working
(d) computer organization
Answer: (d) computer organization
Question 10: A __________ is the conceptual design and fundamental operational structure of a computer system.
(a) computer organisation
(b) component design
(c) computer working
(d) computer architecture
Answer: (d) computer architecture
Question 11: Which among the following is the correct fullform of BIOS?
(a) Basic Input Operating System
(b) Basic Input Output Software
(c) Basic Input Output System
(d) None of these
Answer: (c) Basic Input Output System
Question 12: The instruction about booting your system is stored in:
(a) RAM
(b) BIOS
(c) CPU
(d) Registers
Answer: (b) BIOS
Question 13: Computer processes and converts ______ into information.
(a) number
(b) data
(c) input
(d) processor
Answer: (b) data
Question 14: What is called data in a computer?
(a) number
(b) to the symbol
(c) the information given
(d) symbolic and numerical information
Answer: (c) the information given
Question 15: Which material is used to manufacture computer chips?
(a) Silver
(b) Iron
(c) Gold
(d) Semiconductor
Answer: (d) Semiconductor
Question 16: Which of the following is a 4th generation programming language?
(a) C
(b) Basic
(c) SQL
(d) Mercury
Answer: (c) SQL
Question 17: In what form is data stored in a computer?
(a) Octal
(b) Hexa-decimal
(c) Decimal
(d) Binary
Answer: (d) Binary
Question 18: ______ tells raw facts whereas in ______the data becomes meaningful.
(a) information, reporting
(b) data, information
(c) information, bits
(d) record, bytes
(e) bits, bytes
Answer: (b) data, information
Question 19: _______represents incomplete facts, and _________ represents meaningful data.
(a) Information, reporting
(b) Information, bits
(c) Records, bytes
(d) Data, information
Answer: (d) Data, Information
Question 20: What form does alpha-numeric data usually take in information systems?
(a) Sentence and paragraph
(b) Numbers and alphabetical characters
(c) Graphic and figure
(d) Human voice and other sounds
Answer: (b) Numbers and alphabetical characters
Question 21: What is an example of non-numeric data?
(a) Address of the employee
(b) Exam marks
(c) Bank balance
(d) All of the above
(e) None of the above
Answer: (e) None of the above
Question 22: In computer, information is stored in the form of _______.
(a) analog data
(b) digital data
(c) modem data
(d) watts data
(e) none of the above
Answer: (b) digital data
Question 23: Consider the following statements about components of a computer:
- Input Unit- An input unit accepts instructions data from the user.
- Output Unit- An output unit accepts the output produced by the computer as a result.
- Memory Unit- It incorporates to store the input entered through the input unit before processing starts.
- Central Processing Unit- It is the hardware in a computer that carries out the instructions of a computer programme.
Which of these is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 4 only
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer: (d) 1, 2, 3 and 4
Question 24: Processed data is known as:
(a) Data
(b) Information
(c) Knowledge
(d) Analysis
Answer: (b) Information
Question 25: The basic goal of a computer process is to convert data into _______.
(a) graph
(b) tables
(c) files
(d) information
(e) diagrams
Answer: (d) information
Question 26: All the machinery and equipment of a computer is called:
(a) Hardware
(b) Software
(c) Chips
(d) Electronic equipment
Answer: (a) Hardware
Question 27: What is the full form of USB?
(a) Universally Supported Bluetooth
(b) Universal Serial Bus
(c) United Serial Bluetooth
(d) United Support Bus
Answer: (b) Universal Serial Bus
Question 28: Which of the following is hardware and not software?
(a) Excel
(b) Printer driver
(c) Operating System
(d) Power Point
(e) Control Unit
Answer: (e) Control Unit
Question 29: Data converted into a more understandable form is called ______.
(a) instructions
(b) storage
(c) power
(d) information
Answer: (d) information
Question 30: What are the devices that make up a computer system that you can see or touch?
(a) menu
(b) print
(c) software
(d) hardware
(e) None of these
Answer: (d) hardware
#Important Computer Questions Part 1 | MCQs for Govt & Competitive Exams
#Tet Aspirant