Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 10 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 10 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Computer awareness is one of the most scoring sections in government exams, banking exams, SSC, railways, and other competitive exams. Below are important multiple-choice questions (MCQs) that will help you strengthen your preparation.

Important Computer Questions Part 10 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 271: Digital computer was developed by

(a) Russia

(b) Britain

(c) USA

(d) Japan

Answer: (c) USA

 

Question 272: Which of the following can support multiple users at a time?

(a) Palmtop

(b) Personal computer

(c) Micro computer

(d) Mini computer

Answer: (d) Mini computer

 

Question 273: The first digital computer made using IC chips is known as

(a) Apple I

(b) VAS 780

(c) IBM 1620

(d) IBM system 1360

Answer: (d) IBM system 1360

 

Question 274: On which principle does a digital computer work?

(a) calculation

(b) measurement

(c) electricity

(d) logical

Answer: (a) calculation

 

Question 275: What type of computer can  a digital watch have?

(a) Mainframe

(b) Super computer

(c) Notebook computer

(d) Embedded computer

Answer: (d) Embedded computer

 

Question 276: On which type of computer working system does the calculator work?

(a) Hybrid computer

(b) Analog computer

(c) Digital computer

(d) None of these

Answer: (c) Digital computer

 

Question 277: In a hybrid computer, which of the following features are combined?

(a) Super and Micro computer

(b) Mini and Micro computer

(c) Analog and digital computer

(d) Super and Mini computer

Answer: (c) Analog and digital computer

 

Question 278: In many household appliances, which type of small and inexpensive computer built into

(a) Mainframe

(b) Mini computer

(c) Micro computer

(d) None of the above

Answer: (d) None of the above

 

Question 279: The speed meter fitted in a car represents:

(a) Analog computer

(b) Digital computer

(c) Hybrid computer

(d) Mainframe computer

Answer: (b) Analog computer

 

Question 280: Which of the following computers is primarily concerned with converting analog output into digital form?

(a) Digital computer

(b) Analog computer

(c) Hybrid computer

(d) Mainframe computer

Answer: (b) Analog computer

 

Question 281: In a client server system, client computers are mostly of which type:

(a) Mainframe computer

(b) Mini computer

(c) Micro computer

(d) PDA

(e) None of these

Answer: (a) Mainframe computer

 

Question 282: Based on memory size and performance, which type of computer is known as “Big Iron”?

(a) Micro Computer

(b) Mini Computer

(c) Mainframe Computer

(d) Super Computer

Answer: (c) Mainframe Computer

 

Question 283: First mini computer was

(a) PDP 8

(b) ENIAC

(c) UNISAC

(d) EDVAC

Answer: (a) PDP 8

 

Question 284: Micro computer hardware consists of three basic categories of physical equipment

(a) Keyboard, monitor, hard drive

(b) System unit, Input/Output, Secondary storage

(c) System unit, Keyboard, Secondary storage

(d) System unit, Primary storage, Secondary storage

(e) None of these

Answer: (b) System unit, Input/Output, Secondary storage

 

Question 285: Which type of computers are most commonly used

(a) Super computer

(b) Mini computer

(c) Mainframe computer

(d) Micro computer

Answer: (d) Micro computer

 

Question 286: Who among the following brought the world’s first laptop computer into the market?

(a) HP

(b) Epson

(c) Laplink Traveling Software Inc.

(d) Microsoft

Answer: (b) Epson

 

Question 287: With which of the following companies is “ThinkPad” laptop associated?

(a) HP

(b) TCS

(c) Infosys

(d) IBM

Answer: (d) IBM

 

Question 288: MILEAP is the lowest priced laptop launched in the market by

(a) Satyam Computers

(b) Infosys

(c) Microsoft

(d) HCL

Answer: (d) HCL

 

Question 289: Consider the following statements:

  1. Adam Osborne developed the first portable computer
  2. Eyan Wilmut originated the first Coronedship

Which of the above statements is/are correct:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) None of these

Answer: (c) Both 1 and 2

 

Question 290: What is a portable, personal computer that is small enough to hold on your lap called?

(a) Notebook computer

(b) PDA

(c) Mainframe computer

(d) Workstation

Answer: (a) Notebook computer

 

Question 291: In what context are the words LAPTOP and PALMTOP used?

(a) mobile phone

(b) computer

(c) Fax machine

(d) None of these

Answer: (b) computer

 

Question 292: Which of the following is claimed to be the world’s cheapest Tablet PC?

(a) Aakash

(b) Chirag

(c) Vidyarthi

(d) Vasudha

Answer: (a) Aakash

 

Question 293: The term ‘PC’ means

(a) Private computer

(b) Personal computer

(c) Professional computer

(d) Personal calculator

Answer: (b) Personal computer

 

Question 294: Desktop computer is called _______

(a) Palm Pilot

(b) PC

(c) Laptop

(d) Main frame

(e) None of these

Answer: (b) PC

 

Question 295: The term ‘PC-XT’ means

(a) Personal computer external technology

(b) Personal computer extended technology

(c) Personal computer expedited technology

(d) Personal computer embedded technology

Answer: (b) Personal computer extended technology

 

Question 296: The full form of IBM is

(a) Indian Business Machine

(b) International Business Machine

(c) Italian Business Machines

(d) Integral Business Machine

Answer: (b) International Business Machine

 

Question 297: Which of the following is not a part of computer classification?

(a) Electrical computer

(b) Analog computer

(c) Digital computer

(d) Hybrid computer

Answer: (a) Electrical computer

 

Question 298: Which of the following companies recently announced the launch of India’s first personal computer with one terabyte hard drive capacity?

(a) Infosys Technologies

(b) Wipro

(c) HCL Infosystems

(d) IBM

Answer: (c) HCL Infosystems

 

Question 299: Who is called the father of Indian supercomputer?

(a) Raghunath Mashelkar

(b) Vijay Bhatkar

(c) Jayant Narlikar

(d) Nandan Nilekani

Answer: (b) Vijay Bhatkar

 

Question 300: PARAM is an example of _______.

(a) Mini computer

(b) Desktop computer

(c) Super computer

(d) Laptop

Answer: (c) Super computer

 

#Important Computer Questions Part 10 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top