Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 2 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 2 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Computer awareness is one of the most scoring sections in government exams, banking exams, SSC, railways, and other competitive exams. Below are important multiple-choice questions (MCQs) that will help you strengthen your preparation.

Important Computer Questions Part 2 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 31: Which of the following is not a part of hardware?

(a) Monitor

(b) Semi-Conductor Memory

(c) LAN

(d) Keyboard

Answer: (c) LAN

 

Question 32: Computer hardware consists of the actual:

(a) Control Unit

(b) Both main memory and control unit

(c) None of these

(d) Main Memory

Answer: (b) Both main memory and control unit

 

Question 33: Which part of the computer can be touched and felt?

(a) Program

(b) Software

(c) Hardware

(d) Output

Answer: (c) Hardware

 

Question 34: Which of the following is not hardware?

(a) Keyboard

(b) Mouse

(c) Windows XP

(d) ROM

Answer: (c) Windows XP

 

Question 35: Which of the following is not hardware?

(a) Magnetic tape

(b) Printer

(c) Assembler

(d) CRT

Answer: (c) Assembler

 

Question 36: Which of these is NOT a hardware component?

(a) Input device

(b) Operating System

(c) CPU

(d) Memory device

Answer: (b) Operating System

 

Question 37: Which of the following is not computer hardware?

(a) Mouse

(b) Printer

(c) Monitor

(d) Excel

Answer: (d) Excel

 

Question 38: What is the hardware in a computer?

(a) C++

(b) Window 7

(c) CD ROM

(d) None of the above

Answer: (c) CD ROM

 

Question 39: Which of the following is not hardware?

(a) Processor chip

(b) Printer

(c) Mouse

(d) Java

Answer: (d) Java

 

Question 40: The hardware equipment that makes up a computer is:

(a) Monitor, CPU, Keyboard, Mouse, Software and Network

(b) Monitor, CPU, Keyboard, Mouse, Programs and Network

(c) Monitor, CPU, Keyboard, Mouse, Printer and Modem

(d) Monitor, CPU, Keyboard, Mouse, Applications and Network

(e) None of these

Answer: (a) Monitor, CPU, Keyboard, Mouse, Software and Network

 

Question 41: The written program which causes the computer to function in the desired manner is called-

(a) Codes

(b) Instruction

(c) Software

(d) None of these

Answer: (c) Software

 

Question 42: Software means _______

(a) The physical components that make up  a computer

(b) firmware

(c) programs

(d) Peopleware

(e) None of these

Answer: (c) Programs

 

Question 43: The program used to work on a computer is called –

(a) software

(b) mouse

(c) keyboard

(d) hardware

Answer: (a) software

 

Question 44: The main purpose of software is to convert data into ____?

(a) website

(b) information

(c) program

(d) object

Answer: (b) information

 

Question 45: What is meant by software in the context of computers?

(a) floppy disk

(b) computer programs

(c) computer circuit

(d) human brain

Answer: (b) computer programs

 

Question 46: ______ is an example of computer software.

(a) CPU

(b) Compact disc

(c) Monitor

(d) Microsoft office

Answer: (d) Microsoft office

 

Question 47: The data or information used to run a computer is called as _______.

(a) software

(b) hardware

(c) Peripheral

(d) CPU

(e) None of these

Answer: (a) software

 

Question 48: The size of a word in computer is

(a) None of these

(b) varies within the same computer

(c) fixed in every case

(d) fixed in a computer, but varies among different computers

Answer: (d) fixed in a computer, but varies among different computers

 

Question 49: Which among the following are the components of CPU?

(a) RAM and ROM

(b) ALU and Memory

(c) ALU and Registers

(d) ALU and Control Unit

Answer: (d) ALU and Control Unit

 

Question 50: In  computers, the central processing unit includes-

(a) input devices, output devices and memory

(b) software, hardware and power supply unit

(c) memory, visual display unit and power

(d) store, ALU and Control Unit

Answer: (d) store, ALU and Control Unit

 

Question 51: Which part of the computer is responsible for processing data?

(a) CPU

(b) memory

(c) keyboard

(d) display

Answer: (a) CPU

 

Question 52: What is the full form of CPU?

(a) Central Processing Unit

(b) Central Performance Unit

(c) Common Performance Unit

(d) Common Processing Unit

Answer: (a) Central Processing Unit

 

Question 53: If you want to improve the performance of your PC, you need to upgrade

(a) CPU

(b) Monitor

(c) Keyboard

(d) None of these

Answer: (a) CPU

 

Question 54: _____ is not a common hardware port.

(a) display port

(b) HDMI port

(c) Ethernet

(d) TCP port

Answer: (d) TCP port

 

Question 55: Which of the following stores the program and data currently being executed by the CPU?

(a) Primary Memory

(b) Auxiliary Memory

(c) Secondary Memory

(d) Tertiary Memory

Answer: (a) Primary Memory

 

Question 56: Which of the following provides internal storage to the CPU?

(a) Register

(b) Register and RAM

(c) RAM

(d) Hard disk

Answer: (a) Register

 

Question 57: The four basic tasks performed by CPU are fetch, _____, Manipulate and Output:

(a) Design

(b) Decode

(c) Display

(d) Regulate

Answer: (b) Decode

 

Question 58: In which of the following can the CPU execute programs?

(a) Assembly language

(b) In sign language

(c) Octane

(d) In binary

Answer: (d) In binary

 

Question 59: Transformation of input into output is done by ________.

(a) Peripheral

(b) Memory

(c) Storage

(d) Input-Output Unit

(e) CPU

Answer: (e) CPU

 

Question 60: A hardware device that converts data into meaningful information is called as _______.

(a) Protector

(b) Output device

(c) Input device

(d) Program

(e) Processor

Answer: (e) Processor

 

#Important Computer Questions Part 2 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top