Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 3 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 3 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Computer awareness is one of the most scoring sections in government exams, banking exams, SSC, railways, and other competitive exams. Below are important multiple-choice questions (MCQs) that will help you strengthen your preparation.

Important Computer Questions Part 3 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 61: What is the unit under whose supervision the process of input, output, processing and storage is carried out called?

(a) Arithmetic Logic Unit

(b) Output Unit

(c) Control Unit

(d) Memory Unit

Answer: (c) Control Unit

 

Question 62: _______ is called as Brain of Computer System.

(a) ALU

(b) Hard disk

(c) CPU

(d) Monitor

Answer: (c) CPU

 

Question 63: ______ port is used to connect digital camcorders, external hard drives and other devices that can  benefit from the high transfer rates. It can also be used to connect two computers to transfer files.

(a) Serial

(b) Parallel

(c) Infrared

(d) Fire Wire

Answer: (a) Serial

 

Question 64: Identify the correct order of the stages of a data processing cycle.

(a) Input stage > Output stage > Processing stage > Storage stage

(b) Input stage > Processing stage > Storage stage > Output stage

(c) Processing stage > Input stage > Output stage > Storage stage

(d) Input stage > Processing stage > Output stage > Storage stage

Answer: (d) Input stage > Processing stage > Output stage > Storage stage

 

Question 65: Which of the following components of CPU responsible to direct the system to execute instructions?

(a) Arithmetic and Logic Unit (ALU)

(b) Control Unit (CU)

(c) Registers

(d) Random Access Memory

Answer: (b) Control Unit (CU)

 

Question 66: The brain of the computer is called-

(a) CD

(b) CPU

(c) Floppy disk

(d) Monitor

Answer: (b) CPU

 

Question 67: The brain of the computer is called-

(a) CPU

(b) Monitor

(c) Modem

(d) Software

(e) None of these

Answer: (a) CPU

 

Question 68: Which of the following is the brain of the computer?

(a) Software

(b) Hardware

(c) CPU

(d) Monitor

Answer: (c) CPU

 

Question 69: Which of the following is also known as the brain of the computer?

(a) CPU

(b) ALU

(c) Motherboard

(d) Keyboard

Answer: (a) CPU

 

Question 70: The speed of a computer is measured in the following units:

(a) Megabyte

(b) Mega Hertz

(c) 16 bit

(d) Millisecond

Answer: (b) Mega Hertz

 

Question 71: The clock frequency of a microprocessor is measured in ________.

(a) Minutes

(b) MIPS

(c) MHz

(d) Nanosecond

Answer: (c) MHz

 

Question 72: Which of the following is not a valid unit to represent the speed of CPU?

(a) Hertz (Hz)

(b) MIPS

(c) MFLOPS

(d) Byte

Answer: (d) Byte

 

Question 73: CPU performance is usually measured in what?

(a) GB

(b) MHz

(c) MIPS

(d) Band rate

Answer: (b) MHz

 

Question 74: The unit of measuring the editing capacity of a computer is called

(a) MIPS

(b) seconds

(c) Watt

(d) MIS

Answer: (a) MIPS

 

Question 75: The speed of a computer processor is measured in which of the following?

(a) BPS

(b) MIPS

(c) band

(d) Hertz

Answer: (b) MIPS

 

Question 76: What does MIPS mean in computer technology?

(a) Marginal Input Storage

(b) Million Instruction per Second

(c) Micro Information Processing Storage

(d) Memory Image Processing State

Answer: (b) Million Instruction per Second

 

Question 77: ______ is electronic device that processes data by converting it into information.

(a) Processor

(b) Computer

(c) Case

(d) Stylus

(e) None of these

Answer: (a) Processor

 

Question 78: Which of the following is not a part of CPU?

(a) Memory unit

(b) ALU

(c) Control Unit

(d) Input Unit

Answer: (d) Input Unit

 

Question 79: What is the full form of CPU?

(a) Common Processing Unit

(b) Control Processing Unit

(c) Connecting Processing Unit

(d) Central Processing Unit

Answer: (d) Central Processing Unit

 

Question 80: In computer language, CPU means –

(a) Computerized power unit

(b) Central Processing Unit

(c) Central Power Unit

(d) Central Peripheral Unit

Answer: (b) Central Processing Unit

 

Question 81: What is the full form of CPU in computer science?

(a) Core Programming Utility

(b) Central Processing Unit

(c) Circuit Peripheral Unit

(d) Controlled Electricity Use

Answer: (b) Central Processing Unit

 

Question 82: CPU means –

(a) Control Processing Unit

(b) Central Processing Unit

(c) Current Processing Unit

(d) None of these

Answer: (b) Central Processing Unit

 

Question 83: Which of the following is called the brain of the computer?

(a) Monitor

(b) Mouse

(c) Keyboard

(d) CPU

Answer: (d) CPU

 

Question 84: The full form of CPU is

(a) Central Processing Unit

(b) Central Public Utility

(c) Central Processing Unit

(d) None of the above

Answer: (c) Central Processing Unit

 

Question 85: The part of the computer that acts as its brain is called:

(a) memory

(b) software

(c) CPU

(d) UPS

Answer: (c) CPU

 

Question 86: Which of the following does computing in Personal Computer?

(a) CPU

(b) Motherboard

(c) RAM

(d) BIOS

Answer: (a) CPU

 

Question 87: Which of the following control memory input and output devices?

(a) CPU

(b) ALU

(c) CU

(d) Memory

Answer: (a) CPU

 

Question 88: Which of the following options represents the major components of a CPU?

(a) CU, ROM, Register

(b) ALU, CU, RAM

(c) ALU, CU, Register

(d) Hard disk, ALU, CU

Answer: (c) ALU, CU, Register

 

Question 89: Which of the following is a part of the central processing unit?

(a) Printer

(b) Keyboard

(c) Mouse

(d) ALU

Answer: (d) ALU

 

Question 90: Accumulator is an integral component of –

(a) CPU

(b) Hard Disk

(c) RAM

(d) Cache Memory

Answer: (a) CPU

 

#Important Computer Questions Part 3 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top