Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 4 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 4 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Computer awareness is one of the most scoring sections in government exams, banking exams, SSC, railways, and other competitive exams. Below are important multiple-choice questions (MCQs) that will help you strengthen your preparation.

Important Computer Questions Part 4 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 91: Which of the following is not a component of Central Processing Unit (CPU)?

(a) Arithmetic and Logic Unit (ALU)

(b) Control Unit (CU)

(c) Registers

(d) Random Access Memory (RAM)

Answer: (d) Random Access Memory (RAM)

 

Question 92: The computer processor includes the following parts:

(a) CPU and main memory

(b) hard disk and floppy drive

(c) primary memory and storage

(d) operating system and applications

(e) control unit and ALU

Answer: (e) control unit and ALU

 

Question 93: A CPU has three parts:

(a) control unit, disk drive, peripherals

(b) ALU, control unit, memory

(c) ALU, memory, chip

(d) Chip, disk drive, peripheral

Answer: (b) ALU, control unit, memory

 

Question 94: The process of writing new data in the register:

(a) deletes the first contents of the register

(b) does not destroy the existing content

(c) possible only when the register is an accumulator

(d) possible only if the register is an accumulator or an instruction register

Answer: (a) deletes the first contents of the register

 

Question 95: Which of the following is an integral component of CPU?

(a) Hard Disk

(b) RAM

(c) NIC

(d) Registers

Answer: (d) Registers

 

Question 96: Program counter (PC) register is an integral part of:

(a) Hard Disk

(b) RAM

(c) Cache memory

(d) CPU

Answer: (c) Cache memory

 

Question 97: Which of the following memories is directly accessible by the CPU?

(a) RAM

(b) Hard Disk

(c) Magnetic Tape

(d) DVD

Answer: (a) RAM

 

Question 98: Which of the following components of CPU temporarily stores data for ALU operations?

(a) Arithmetic and Logic Unit (ALU)

(b) Control Unit (CU)

(c) Registers

(d) Random Access Memory (RAM)

Answer: (c) Registers

 

Question 99: Which of the following options does the CPU memory include?

(a) Secondary Memory

(b) Only Scratch Pad Memory

(c) Scratch Pad Memory and Cache Memory

(d) Only Cache Memory

Answer: (c) Scratch Pad  Memory and Cache Memory

 

Question 100: Program Counter (PC) register stores the:

(a) Address of the first memory block

(b) Address of the last memory block

(c) Address of the next instruction to be executed

(d) Size of the primary memory

Answer: (c) Address of the next instruction to be executed

 

Question 101: For computer, world consists of zeros and ones only. To store the zero and ones, ______ is placed inside the processor.

(a) I/O device

(b) Instruction set

(c) Transistor

(d) Main Memory

Answer: (c) Transistor

 

Question 102: Where do the functions of addition, comparison and matching take place in a computer?

(a) memory chip

(b) CPU chip

(c) Floppy disk

(d) Hard disk

Answer: (b) CPU chip

 

Question 103: The main function of CPU is _____

(a) Implementation of PROM instructions

(b) Storing data/information for future use

(c) Processing of data and information

(d) Both (a) and (b)

(e) None of these

Answer:  (c) Processing of data and information

 

Question 104: Most of the processing in a computer takes place in

(a) memory

(b) RAM

(c) CPU

(d) Motherboard

(e) ALU

Answer: (c) CPU

 

Question 105: Main memory works in coordination with ______

(a) Special work card

(b) RAM

(c) CPU

(d) Intel

(e) All of these

Answer: (c) CPU

 

Question 106: Where does the computer  add and compare data?

(a) Plotter

(b) on CPU

(c) Floppy disk

(d) Screen Projector

Answer: (b) on CPU

 

Question 107: CPU consists of

(a) Arithmetic and Logical unit and Register

(b) Arithmetic and Logical unit, Register and Control unit

(c) System unit and Memory

(d) Hard disk and Control unit

Answer: (b) Arithmetic and Logical unit, Register and Control unit

 

Question 108: The most important part of a computer is :

(a) CPU

(b) Keyboard

(c) Disk

(d) Printer

Answer: (a) CPU

 

Question 109: The three main parts of the processor are ______

(a) ALU, control unit and registers

(b) ALU, control unit and RAM

(c) Cash, control unit and register

(d) Control unit, registers and RAM

(e) RAM, ROM and CD-ROM

Answer: (a) ALU, control unit and registers

 

Question 110: The important unit of micro capacitor is:

(a) ALU

(b) array of registers

(c) control unit

(d) all of the above

Answer: (d) all of the above

 

Question 111: What is the most important part of a computer?

(a) I/O unit

(b) hard disk

(c) CPU

(d) memory

Answer: (c) CPU

 

Question 112: All logical and mathematical calculations done  by the computer take place in which part of the computer?

(a) system board

(b) central control unit

(c) central processing unit

(d) mother board

(e) memory

Answer: (c) central processing unit

 

Question 113: What is the function of the central processing unit of a computer?

(a) to store

(b) performs calculations and processing

(c) deletes the data

(d) corrupts the data

(e) none of these

Answer: (b) performs calculations and processing

 

Question 114: Microprocessor which is the brain of the  computer is also know as _________

(a) Micro chip

(b) Macro chip

(c) Macro processor

(d) Calculator

(e) Software

Answer: (a) Micro chip

 

Question 115: Which of the following is an example of a high-speed microprocessor?
(a) Pentium

(b) CD ROM

(c) Keyboard

(d) Printer

Answer: (a) Pentium

 

Question 116: Another name for computer chip is

(a) Microchip

(b) motherboard

(c) CPU

(d) Microprocessor

Answer: (a) Microchip

 

Question 117: Which of the following products is sold under the brand name “Pentium”?

(a) mobile chip

(b) computer chip

(c) computer

(d) microprocessor

Answer: (d) microprocessor

 

Question 118: The word “Pentium” is associated with

(a) DVD

(b) hard disk

(c) Micro processor

(d) mouse

Answer: (c) Micro processor

 

Question 119: Celeron, Pentium and Core serial formats are:

(a) Computer RAM

(b) Computer microchip

(c) Computer processor

(d) all of the above

Answer: (c) Computer processor

 

Question 120: High power micro processors are-

(a) Pentium, Pentium Pro

(b) Pentium II and III

(c) Pentium II

(d) All of these

Answer: (d) All of these

 

#Important Computer Questions Part 4 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top