Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 5 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 5 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Computer awareness is one of the most scoring sections in government exams, banking exams, SSC, railways, and other competitive exams. Below are important multiple-choice questions (MCQs) that will help you strengthen your preparation.

Important Computer Questions Part 5 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 121: Intel is a name of:

(a) bird

(b) scientist

(c) computer company

(d) fighter plane

Answer: (c) computer company

 

Question 122: Which part of the computer is directly involved in executing the instructions of a computer program?

(a) scanner

(b) main storage

(c) secondary storage

(d) printer

(e) processor

Answer: (e) processor

 

Question 123: Which part of the CPU evaluates and makes decisions?

(a) Arithmetic Logic Unit

(b) Alternating Logic Unit

(c) Alternate Local Unit

(d) American Logic Unit

Answer: (a) Arithmetic Logic Unit

 

Question 124: An electronic device that processes data by converting it into information is called-

(a) Processor

(b) Computer

(c) Case

(d) CPU

Answer: (a) Processor

 

Question 125: A microprocessor with 8 bit word length can process ______ bits data simultaneously.

(a) 4

(b) 8

(c) 16

(d) 32

Answer: (b) 8

 

Question 126: The most important part of a computer is:

(a) CPU

(b) Keyboard

(c) Disk

(d) Printer

Answer: (a) CPU

 

Question 127: Most of the processing in a computer takes place in

(a) memory

(b) RAM

(c) motherboard

(d) CPU

(e) None of these

Answer: (d) CPU

 

Question 128: Which one of the following is not a peripheral device?

(a) printer

(b) monitor

(c) motherboard

(d) keyboard

Answer: (c) motherboard

 

Question 129: Which of the following is not generally considered a peripheral device?

(a) Mouse

(b) Keyboard

(c) Printer

(d) Hard drive

Answer: (d) Hard drive

 

Question 130: The peripheral devices of a basic computer system does NOT include the

(a) Printer

(b) Keyboard

(c) Monitor

(d) CPU

Answer: (d) CPU

 

Question 131: In multitasking situation, Semaphore is used to solve problem of  ______and ______.

(a) Process synchronization problem, job scheduling

(b) CPU memory synchronization, I/O deadlock resolution

(c) Critical section problem, Process synchronization

(d) Booting problem, critical section problem solution

Answer: (c) Critical section problem, Process synchronization

 

Question 132: Computer organization refers to the ______ units and their interrelationships that implement architectural specifications.

(a) dynamic

(b) navigational

(c) stable

(d) operations

Answer: (d) operations

 

Question 133: A device that is connected to a computer but it is NOT part of the core computer architecture is known as

(a) Processing Device

(b) Memory Device

(c) Peripheral Device

(d) On board Device

Answer: (c) Peripheral Device

 

Question 134: ALU is the part of –

(a) CPU

(b) CU

(c) Memory

(d) None of these

Answer: (a) CPU

 

Question 135: Which component is mainly responsible for performing calculations in a computer?

(a) RAM

(b) Control Unit

(c) ALU

(d) Hard disk

Answer: (c) ALU

 

Question 136: What is the processor that performs arithmetic and logical operations called?

(a) CPU

(b) ALU

(c) Microprocessor

(d) RAM

Answer: (b) ALU

 

Question 137: Which among the following has capability to execute computer’s command?

(a) Processor Socket

(b) Main Memory

(c) Arithmetic Logic Unit

(d) Cache Memory

Answer: (c) Arithmetic Logic Unit

 

Question 138: The full form of ALU is –

(a) Algebraic Logic Unit

(b) Algorithmic Logic Unit

(c) Arithmetic Logic Unit

(d) None of these

Answer: (c) Arithmetic Logic Unit

 

Question 139: Arithmetic and Logic Unit

I. Performs mathematical operations

II. Collects data

III. Makes comparisons

IV. Communicates with investment tips.

Which of the following is correct?

(a) Only I

(b) Only III

(c) I and II

(d) I and III

Answer: (d) I and III

 

Question 140: _____ is present in the ALU of CPU.

(a) RAM space

(b) Register

(c) Byte space

(d) Secondary storage space

(e) None of these

Answer: (b) Register

 

Question 141: ALU is a part of a computer is _______

(a) Application

(b) ROM

(c) RAM

(d) Processor

Answer: (d) Processor

 

Question 141: What is the full form of PGA graphics card?

(a) Professional Graphics Array

(b) Portal Graphic Array

(c) Personal Graphic Array

(d) Public Giga Array

Answer: (a) Professional Graphics Array

 

Question 143: In Computers, what does ALU stand for?

(a) Advanced Logic Unit

(b) Accelerated Logic Unit

(c) Arithmetic Logic Unit

(d) Asymmetic Logic Unit

Answer: (c) Arithmetic Logic Unit

 

Question 144: ALU means

(a) Arithmetic Long Unit

(b) All Longer Units

(c) Around Logical Units

(d) Arithmetic and Logical Unit

Answer: (d) Arithmetic and Logical Unit

 

Question 145: Which of the following is a component in the CPU?

(a) Memory Regulation Unit

(b) Flow control unit

(c) Arithmetic Logic Unit

(d) Instruction Manipulation Unit

Answer: (c) Arithmetic Logic Unit

 

Question 146: Which part for the computer is used for calculations and comparisons?

(a) ALU

(b) CU

(c) Disk Unit

(d) modem

(e) None of these

Answer: (a) ALU

 

Question 147: With whose help calculations are done in a computer?

(a) LSI

(b) CU

(c) RAM

(d) ALU

Answer: (d) ALU

 

Question 148 : The ALU and control unit together are usually referred to as ________.

(a) Input unit

(b) Processor

(c) Storage unit

(d) Output unit

Answer: (b) Processor

 

Question 149: _______ tells the computer’s memory, arithmetic/logic unit and input and output devices how to resond to a program’s instructions.

(a) Storage Unit

(b) Input Device

(c) Control Unit

(d) Logic Unit

Answer: (c) Control Unit

 

Question 150: Which of the following manages computer resources?

(a) ALU

(b) BUS

(c) Control Unit

(d) I/O Unit

Answer: (c) Control Unit

 

#Important Computer Questions Part 5 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top