Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 6 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 6 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Computer awareness is one of the most scoring sections in government exams, banking exams, SSC, railways, and other competitive exams. Below are important multiple-choice questions (MCQs) that will help you strengthen your preparation.

Important Computer Questions Part 6 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 151: ____ transfers data between memory and ALU.

(a) ROM

(b) Internet

(c) Control unit

(d) RAM

Answer: (c) Control unit

 

Question 152: Which part of the CPU selects, executes and monitors the execution of program instructions?

(a) memory

(b) register unit

(c) control unit

(d) ALU

Answer: (c) control unit

 

Question 153: Which part of the computer is called the nervous system?

(a) software

(b) hardware

(c) control unit

(d) programs

Answers: (c) control unit

 

Question 154: The set of wires, connecting the microprocessor and the memory, through which the data flows is called:

(a) memory

(b) data wire

(c) database

(d) data bus

Answer: (d) data bus

 

Question 155: Which of the following acts as the central nervous system for other components of the computer system?

(a) Registers

(b) Primary memory

(c) Arithmetic and Logic unit

(d) Control unit

Answer: (d) Control unit

 

Question 156: The part of the CPU that coordinates all other computer activities is:

(a) motherboard

(b) coordination board

(c) control unit

(d) arithmetic logic unit

(e) None of these

Answer: (c) control unit

 

Question 157: What controls the movement of signals between the CPU and I/O ?

(a) ALU

(b) Control unit

(c) memory unit

(d) secondary storage

(e) None of these

Answer: (b) Control unit

 

Question 158: Motherboard is :

(a) The first chip accessed when the computer is turned on

(b) circuit board containing peripheral device

(c) CPU chip

(d) circuit board containing the CPU and other chips

(e) a part of a printer

Answer: (d) circuit board containing the CPU and other chips

 

Question 159: The integrated circuit connected to every major part of a computer is called as ______.

(a) Motherboard

(b) CPU

(c) ROM

(d) Monitor

Answer: (a) Motherboard

 

Question 160: ______ is NOT a part of the motherboard.

(a) Expansion card slot

(b) DVD Drive

(c) Storage Connector

(d) Memory slot

Answer: (b) DVD Drive

 

Question 161: Information between motherboard components travels through _______.

(a) Flash memory

(b) CMOS

(c) Edge

(d) Buses

(e) Peripherals

Answer: (d) Buses

 

Question 162: Without ______ a system cannot operate.

(a) Motherboard

(b) Keyboard

(c) Speakers

(d) Mouse

Answer: (a) Motherboard

 

Question 163: The integrated circuit connected to every major part of a computer is called as _______.

(a) Motherboard

(b) CPU

(c) ROM

(d) Monitor

Answer: (a) Motherboard

 

Question 164: Which of the following transmits different commands or control signals from one component to another component of a computer system?

(a) Data Bus

(b) Address Bus

(c) Both Data Bus and Address Bus

(d) Control Bus

Answer: (d) Control Bus

 

Question 165: Which is used to receive control signals between the processor and other devices?

(a) LCD

(b) Joystick

(c) MICR

(d) Control Bus

Answer: (d) Control Bus

 

Question 166: What is SATA and IDE?

(a) Palmtops

(b) Motherboard manufacturer

(c) Types of hard disk drives

(d) Types of flash drives

Answer: (c) Types of hard disk drives

 

Question 167: __________ connects the CPU to the motherboard and other components on the motherboard.

(a) input unit

(b) system bus

(c) ALU

(d) Primary memory

(e) None of these

Answer: (b) system bus

 

Question 168:  In computer, BUS  _______

(a) indicates a data item

(b) a set of physical wires that transmit information

(c) indicates an address item

(d) has become a synonym for a file in the operating system

Answer: (b) a set of physical wires that transmit information

 

Question 169: USB means:

(a) Universal Search Byte

(b) Universal Serial Bus

(c) Ultra Speed Bus

(d) Universal Synchronous Bus

Answer: (b) Universal Serial Bus

 

Question 170: What is the full form of USB?

(a) Universal Serial Base

(b) Universal Serial Bus

(c) Universal Series Bus

(d) Universal Sequential Bus

Answer: (b) Universal Serial Bus

 

Question 171: ______ controls communication for the entire computer system.

(a) ALU

(b) Semiconductor

(c) motherboard

(d) Co processor

(e) None of these

Answer: (c) motherboard

 

Question 172: The main system board of the computer is called _______.

(a) Integrated circuit

(b) motherboard

(c) processor

(d) microchip

(e) none of these

Answer: (b) motherboard

 

Question 173: The main panel of the computer is called –

(a) Father Board

(b) Mother Board

(c) Keyboard

(d) None of these

Answer: (b) Mother Board

 

Question 174: What do you mean by motherboard?

(a) Scanner and other things come under the motherboard

(b) Keyboard is also known as motherboard

(c) It is a circuit board in which all the elements are connected

(d) It is a type of file server

Answer: (c) It is a circuit board in which all the elements are connected

 

Question 175: Without _____ a system cannot operate.

(a) Motherboard

(b) Keyboard

(c) Speakers

(d) Mouse

Answer: (a) Motherboard

 

Question 176: In computing, ______ is given to the design and shape of a motherboard.

(a) Form factor

(b) CPU

(c) ALU

(d) Term factor

Answer: (a) Form factor

 

Question 177: Transfer of computer data from CPU to peripheral devices is achieved through which medium

(a) Modem

(b) Computer ports

(c) Interface

(d) Buffer memory

Answer: (b) Computer ports

 

Question 178: Expansion capability is provided to the computer system by:

(a) sockets

(b) slots

(c) byte

(d) web

(e) none of these

Answer: (b) slots

 

Question 179: Expansion cards are inserted in ______.

(a) Slots

(b) Peripheral devices

(c) CPU

(d) Behind the computer

(e) Packs

Answer: (a) Slots

 

Question 180: System unit

(a) coordinates input and output devices

(b) a container that holds electronic components

(c) is a combination of hardware and software

(d) controls and manipulates data

(e) performs arithmetic operations

Answer: (b) a container that holds electronic components

 

#Important Computer Questions Part 6 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top