Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 8 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 8 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Computer awareness is one of the most scoring sections in government exams, banking exams, SSC, railways, and other competitive exams. Below are important multiple-choice questions (MCQs) that will help you strengthen your preparation.

Important Computer Questions Part 8 | MCQs for Govt & Competitive Exams

 

Question 211: Who is the father of Computer?

(a) Herman Hollerith

(b) Bill Gates

(c) Newton

(d) Charles Babbage

Answer: (d) Charles Babbage

 

Question 212: Which of the following machines was made by Charles Babbage?

(a) Analytic Engine

(b) Arithmetic Engine

(c) Tabulating Machine

(d) Punched Card

Answer: (a) Analytical Engine

 

Question 213: Who among the following was the inventor of the computer?

(a) Faraday

(b) Maxwell

(c) Babbage

(d) Bill Gate

Answer: (c) Babbage

 

Question 214: Who is known as the father of computing?

(a) Charles Faraday

(b) Michael Jonathan

(c) Charles Babbage

(d) Douglas Well

Answer: (c) Charles Babbage

 

Question 215: The world’s first electronic digital computer is:

(a) ENIAC

(b) Siddharth

(c) Param

(d) Medha

Answer: (a) ENIAC

 

Question 216: ENIAC was

(a) An electronic calculator

(b) An electronic computer

(c) A memory device

(d) An engine

Answer: (b) An electronic computer

 

Question 217: The first operational electronic digital computer is:

(a) ENIAC

(b) EDVAC

(c) EDSAC

(d) UNIVAC

Answer: (a) ENIAC

 

Question 218 : What was in the first electronic digital computer?

(a) Transistor

(b) Valve

(c) Code memory

(d) Semiconductor memory

Answer: (b) Valve

 

Question 219: Which of the following is associated with the invention of computer?

(a) Macmillan

(b) Ranga bhashyam

(c) Edition

(d) Babbage

Answer: (d) Babbage

 

Question 220: Herman Hollerith perfected his tabulating system and developed this machine

(a) Analytical Engine

(b) Census Tabulator

(c) Tabulation Engine

(d) None of the above

Answer: (b) Census Tabulator

 

Question 221: Arithmometer was invented by

(a) Evanglista Torricelli

(b) Charles Xavier Thomas

(c) Edward Teller

(d) Gustav Tauschek

Answer: (b) Charles Xavier Thomas

 

Question 222: Computer systems that store instructions and data in the same memory unit without any distinction is based on the structure of _______

(a) Harvard

(b) Babbage

(c) Knuth

(d) Von-Neumann

Answer: (d) Von-Neumann

 

Question 223: The first computer made available for commercial use was:

(a) MANIAC

(b) ENIAC

(c) UNIVAC

(d) EDVAC

Answer: (c) UNIVAC

 

Question 224: ______ gave stored program concept in which program and data to be processed are stored in the same memory.

(a) John Von Neumann

(b) Alan Turing

(c) Charles Babbage

(d) Bill Gates

Answer: (a) John Von Neumann

 

Question 225: Where was India’s first computer installed?

(a) IIT Delhi

(b) Indian Institute of Science, Bangalore

(c) Indian Iron and Steel Company Ltd, Burnpur

(d) Indian Statistical Institute, Calcutta

Answer: (d) Indian Statistical Institute, Calcutta

 

Question 226: Where was the first computer in India installed?

(a) Tata Institute of Fundamental Research, Mumbai

(b) Indian Statistical Institute, Kolkata

(c) Computational Research Laboratory (CRL), Pune

(d) Indian Railway, New Delhi

Answer: (b) Indian Statistical Institute, Kolkata

 

Question 227: In which city in India’s first Post Office ATM opened?

(a) Chennai

(b) New Delhi

(c) Hyderabad

(d) Mumbai

Answer: (a) Chennai

 

Question 228: Which was the first Apple computer?

(a) Apple I

(b) Apple II

(c) Maschintosh

(d) Apple Lisa

Answer: (a) Apple I

 

Question 229: Which one of the following is not a early computer?

(a) Atlas

(b) LEO

(c) ENIAC

(d) LINC

Answer: (*) All are early computers

 

Question 230: The 1950s belonged to ________ generation of computer.

(a) First

(b) Second

(c) Fourth

(d) Third

Answer: (a) First

 

Question 231: Vacuum Tubes were used by _______ Generation of Computers.

(a) First

(b) Second

(c) Third

(d) Fourth

Answer: (a) First

 

Question 232: First generation computers are made of ________.

(a) Vacuum tubes

(b) Microprocessor

(c) Microcontrollers

(d) Integrated circuit

Answer: (a) Vacuum tubes

 

Question 233: Choose the correct sequence of computer generations from I to V:

(a) Vacuum tube, transistor, IC, VLSI Micro processor, ULSI micro processor

(b) Transistor, Vacuum tube, IC, VLSI micro processor, ULSI micro processor

(c) Transistor, Vacuum tube, ULSI micro processor, IC, VLSI micro processor

(d) Vacuum tubes, Transistors, IC, ULSI micro processor, VLSI micro processor

Answer: (a) Vacuum tube, transistor, IC, VLSI micro processor, ULSI micro processor

 

Question 234: The first generation of  computer was based on:

(a) VLSI micro processor

(b) Integrated Circuit

(c) Vacuum tubes

(d) Transistor

Answer: (c) Vacuum tubes

 

Question 235: ENIAC, EDVAC are examples of _______ generation of computer.

(a) Second

(b) Third

(c) Fourth

(d) First

Answer: (d) First

 

Question 236: In which generation of computer Transistors are used?

(a) First

(b) Second

(c) Third

(d) Fourth

Answer: (b) Second

 

Question 237: Vacuum tubes were replaced by transistor in:

(a) fourth generation computers

(b) first generation computers

(c) second generation computers

(d) third generation computers

Answer: (c) second generation computers

 

Question 238: The era of second generation computer was:

(a) 1946-1958

(b) 1940-1960

(c) 1955-1964

(d) 1965-1975

Answer: (c) 1955-1964

 

Question 239: Integrated circuits were first used in ______

(a) Third Generation Computer

(b) Second Generation Computer

(c) Fourth Generation Computer

(d) Fifth Generation Computer

Answer: (a) Third Generation Computer

 

Question 240: Miniaturization of modern computers has been made possible by the use of:

(a) transistor

(b) IC chips

(c) Nano material

(d) Over conductors

Answer: (b) IC Chips

 

 

#Important Computer Questions Part 8 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top