Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 11 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 11 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Computer awareness is one of the most scoring sections in government exams, banking exams, SSC, railways, and other competitive exams. Below are important multiple-choice questions (MCQs) that will help you strengthen your preparation.

Important Computer Questions Part 11 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 301: What name has been given to the first super computer made in India?

(a) Akash

(b) Param

(c) Arjun

(d) Siddharth

Answer: (b) Param

 

Question 301: India made Super Computer PARAM in

(a) Chennai

(b) Bengaluru

(c) Delhi

(d) Pune

Answer: (d) Pune

 

Question 302: CDAC is related to

(a) Computer

(b) TV

(c) Telematics

(d) None of these

Answer: (a) Computer

 

Question 303: Mainframe computer is not powerful than ________.

(a) Super  computer

(b) Mini computer

(c) Private computer

(d) Micro computer

Answer: (a) Super computer

 

Question 304: ______ is a series of supercomputers designed and assembled by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) in Pune, India.

(a) PARAM

(b) TITAN

(c) SHAKTI

(d) VIGYAN

Answer: (a) PARAM

 

Question 305: Which organization has developed the PARAM supercomputer developed in India?

(a) C DAC

(b) IIT Kanpur

(c) Barc

(d) IIT Delhi

Answer: (a) C DAC

 

Question 306: Which of the following is India’s first supercomputer?

(a) PARAM 8000

(b) Vikram 100

(c) EKA

(d) ANUPAM

Answer: (a) PARAM 8000

 

Question 307: Which is considered to be India’s first supercomputer?

(a) Aditya

(b) Vikram 100

(c) Param 8000

(d) Shastra T

Answer: (c) Param 8000

 

Question 308: Which supercomputer is India’s first indigenous computer?

(a) Param 8000

(b) Param Yuva II

(c) Aditya

(d) Bhaskar

Answer: (a) Param 8000

 

Question 309: The name of the Indian supercomputer is

(a) Shubham

(b) Ultimate

(c) SX 2

(d) BBC Micro

Answer: (b) Ultimate

 

Question 310: Param Padam, which was the topic of discussion recently

(a) There is a ‘New Civilian Award’ instituted by the Government of India

(b) The name of the super computer developed by India

(c) The name of the ‘Proposed Canal System’ to connect the northern and southern rivers of India

(d) Software programme to facilitate e governance in Madhya Pradesh

Answer: (b) The name of super  computer developed by India

 

Question 311: The Indian supercomputer Flosolver was developed and designed by

(a) NAL, Bengaluru

(b) C-DAC, Pune

(c) BARC, Mumbai

(d) None of these

Answer: (a) NAL, Bengaluru

 

Question 312: Which was the first supercomputer purchased by India for medium range weather forecasting?

(a) Cray XMP-14

(b) Medha-930

(c) CDC Cyber 930-11

(d) Param

Answer: (a) Cray XMP-14

 

Question 313: Supercomputer will be used for which of the following applications?

(a) Business Computing

(b) Desktop Publishing

(c) Weather forecast

(d) Computer aided designing

Answer: (c) Weather forecast

 

Question 314: What are supercomputers primarily useful for?

(a) For input-output intensive processing

(b) For data-retrieval operations

(c) Mathematically intensive scientific applications

(d) For all of these

Answer: (c) Mathematically intensive scientific applications

 

Question 315: Which of the following is the largest, fastest and most expensive computer?

(a) Personal computer

(b) Super computer

(c) Laptop

(d) Notebook

Answer: (b) Super computer

 

Question 316: Which of the following is a very powerful type of computer?

(a) Super Micro

(b) Super Computer

(c) Micro Computer

(d) Mini Computer

Answer: (b) Super Computer

 

Question 317: The word length range for a supercomputer is

(a) up to 16 bits

(b) up to 32 bits

(c) up to 64 bits

(d) up to 128 bits

Answer: (c) up to 64 bits

 

Question 318: The world’s fastest computer has been able to execute (as of December 96)=

(a) 10^16 operations per second

(b) 10^5 operations per second

(c) 10^12 operations per second

(d) 10^15 operations per second

Answer: (c) 10^12 operations per second

 

Question 319: Which is used to perform complex operations at very high speed?

(a) Micro computer

(b) Mini computer

(c) Mainframe computer

(d) Super computer

Answer: (d) Super computer

 

Question 320: The name of the world’s fastest computer recently built by China is

(a) Xinahe 2

(b) Xinahe 3

(c) Tianhe 2

(d) Tianhe 3

Answer: (c) Tianhe 2

 

Question 321: The fastest computer in the world is

(a) T-3 A

(b) Yenha-3

(c) Param-10,000

(d) J-8

Answer: (*) Taihulight 2

 

Question 322: The world’s first supercomputer was built  by

(a) IBM

(b) SCL

(c) CRC

(d) C-DAC

Answer: (c) CRC

 

Question 323: Which of the following is the first supercomputer developed in the year 1976?

(a) Acron atom

(b) Cray 1

(c) PCW

(d) PET

Answer: (b) Cray 1

 

Question 324: Example of super computer is

(a) Cray 2

(b) Cray XMP 24

(c) Tianhe 2

(d) All of above

Answer: (d) All of the above

 

Question 325: Which of the following is a supercomputer developed by Bhabha Atomic Research Center?

(a) Param Padam

(b) Flosolver

(c) Chips

(d) Anupam

Answer: (d) Anupam

 

Question 326: The I/O stream that connects two running programs is called

(a) Cache

(b) Pipe

(c) Buffer

(d) Thread

Answer: (b) Pipe

 

Question 327: Which of the following is an input device?

(a) Mouse

(b) Keyboard

(c) Scanner

(d) All of these

Answer: (d) All of these

 

Question 328: Which device sends information to a computer system for processing?

(a) Monitor

(b) Printing

(c) Input

(d) Output

Answer: (c) Input

 

Question 329: The device that converts a physical image into a digital one is called

(a) Scanner

(b) Image converter

(c) Printer

(d) Recorder

Answer: (a) Scanner

 

Question 330: Anything that is typed, submitted or transmitted into a computer is called as _______

(a) Input

(b) Output

(c) Data

(d) Circuitry

(e) None of these

Answer: (a) Input

 

 

#Important Computer Questions Part 11 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top