Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 15 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 15 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 15 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 421: The principle of gyroscope is NOT used in a _______.

(a) Computer mouse

(b) Smart Phone

(c) Inkjet printers

(d) Racing car

Answer: (c) Inkjet printers

 

Question 422: The body of the mouse used in computer was made about 40 years ago, at that time it was made 0f

(a) Aluminum

(b) Plastic

(c) Steel

(d) Wooden

Answer: (d) Wooden

 

Question 423: Which of the following input devices is an example for pointing devices?

(a) Keyboard

(b) Modem

(c) Mouse

(d) Monitor

Answer: (c) Mouse

 

Question 424: Which of the following is the most widely used input device nowadays?

(a) Track ball

(b) Scanner

(c) Mouse

(d) None of these

Answer: (c) Mouse

 

Question 425: The standard pointing device used in graphical user interface is

(a) Keyboard

(b) Mouse

(c) Joystick

(d) Trackball

(e) None of these

Answer: (b) Mouse

 

Question 426: Which of the following categories of mouse uses a laser for detecting the movement of the mouse?
(a) Mechanical mouse

(b) Optomechanical mouse

(c) Both Mechanical and Optomechanical mouse

(d) Optical mouse

Answer: (d) Optical mouse

 

Question 427: The ClickLock property of the mouse

(a) None of these

(b) Allows to prevent items from getting clicked

(c) Allows to set password for items

(d) Allows to drag without holding mouse button

Answer: (d) Allows to drag without holding mouse button

 

Question 428: What is the term used to describe using the mouse to move an item to a new location on the screen?

(a) Click

(b) Double click

(c) Drag and Drop

(d) Point

(e) Right click

Answer: (c) Drag and Drop

 

Question 429: Holding the mouse button down while moving an object or text is called _______.

(a) Moving

(b) Dragging

(c) Dropping

(d) Highlighting

(e) None of these

Answer: (b) Dragging

 

Question 430: The pointing device built into a laptop computer can be anything except ______.

(a) mouse

(b) trackball

(c) touch pad

(d) pointing stick

(e) None of these

Answer: (a) mouse

 

Question 431: The wheel located between the two standard buttons of the mouse is used for

(a) to click on a web page

(b) to shut down

(c) click to select the item

(d) to jump to different pages

(e) to scroll the page

Answer: (e) to scroll the page

 

Question 432: Clicking the right mouse button shows

(a) Same as clicking the left button

(b) a special menu

(c) nothing happens

(d) right click is not possible

(e) the computer is put into sleep mode

Answer: (b) a special menu

 

Question 433: The mouse is clicked to select a word ______

(a) once

(b) twice

(c) three times

(d) four times

(e) None of these

Answer: (b) twice

 

Question 434: Mouse technique used to access properties of an object

(a) Dragging

(b) Dropping

(c) Right click

(d) Left click

Answer: (c) Right click

 

Question 435: _____ is often used to select or highlight.

(a) Icon

(b) Keyboard

(c) Mouse

(d) Floppy disk

(e) None of these

Answer: (c) Mouse

 

Question 436: Clicking the mouse twice sends information to

(a) in document

(b) in video card

(c) in CPU

(d) in Hard drive

Answer: (c ) in CPU

 

Question 437: The blinking symbol on the screen that indicates where the next character will appear is called______

(a) Delete key

(b) Arrow key

(c) Cursor

(d) Return key

(e) None of these

Answer: (c) Cursor

 

Question 438: The cursor on the computer monitor is moved with the help of

(a) Mouse

(b) Spacebar

(c) Keyboard

(d) Joystick

Answer: (a) Mouse

 

Question 439: The blinking symbol on the computer screen is called

(a) Mouse

(b) Hand

(c) Cursor

(d) Logo

Answer: (a) Cursor

 

Question 440: The blinking symbol on computer screen is called as ________.

(a) Mouse

(b) Logo

(c) Hand

(d) Cursor

(e) None of these

Answer: (d) Cursor

 

Question 441: The blinking symbol on the computer screen is called

(a) Mouse

(b) Blinker

(c) Pointer

(d) Cursor

(e) None of these

Answer: (d) Cursor

 

Question 442: Mouse _____ usually appears in the shape of an arrow.

(a) Indicators

(b) Marker

(c) Meter

(d) Pointer

(e) None of these

Answer: (d) Pointer

 

Question 443: Which of the following is an input device?

(a) Plotter

(b) Printer

(c) Monitor

(d) Scanner

Answer: (d) Scanner

 

Question 444: Which of the following is used to read hand written or printed text to make a digital image that is stored in memory?

(a) Printer

(b) Laser beam

(c) Scanner

(d) Touchpad

Answer: (c) Scanner

 

Question 445: Which of the following is NOT a output device?

(a) Plotter

(b) Speaker

(c) Printer

(d) Scanner

Answer: (d) Scanner

 

Question 446: Which of the following is NOT a type of scanner?

(a) Flat bed

(b) Sheet feed

(c) Handheld

(d) Drum

Answer: (D) Drum

 

Question 447: Which one of the following is an example of an input device?

(a) Scanner

(b) Speaker

(c) CD

(d) Printer

Answer: (a) Scanner

 

Question 448: The scanner scans

(a) Picture

(b) Text

(c) Both picture and text

(d) None of these

Answer: (c) Both picture and text

 

Question 449: The input device used to get printed diagrams in the computer is _______

(a) printer

(b) mouse

(c) Keyboard

(d) Touchpad

(e) Scanner

Answer: (e) Scanner

 

Question 450: Which of the following will translate text, drawings and photo images into digital form?

(a) Digitizer

(b) Modem

(c) Scanner

(d) Keyboard

(e) None of these

Answer: (c) Scanner

 

 

 

#Important Computer Questions Part 15 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top