Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 16 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 16 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 16 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 451: Which of the following scanners looks similar to a photocopier machine and it consists of a box containing a glass plate on its top and a lid that covers the glass plate?

(a) Laser

(b) Flatbed

(c) Inkjet

(d) Dot matrix

Answer: (b) Flatbed

 

Question 452: ____ used to convert handwritten or printed text into digital images and store it in memory.

(a) Printer

(b) Laser beam

(c) Scanner

(d) Touchpad

(e) Keyboard

Answer: (c) Scanner

 

Question 453: Which of the following type of scanner reads characters with the help of a light?

(a) Optical Barcode Recognition

(b) Optical mark Recognition

(c) Optical Character Recognition

(d) Magnetic Ink Character Recognition

Answer: (c) Optical Character Recognition

 

Question 454: _______ makes it easier to playing games on the computer.

(a) Mouse

(b) Joystick

(c) Keyboard

(d) Pen drive

Answer: (b) Joystick

 

Question 455: Which of the following is input device?

(a) Monitor

(b) Printer

(c) Floppy disk

(d) Joy stick

Answer: (d) Joystick

 

Question 456: Which of the following device is essential for video conferencing?

(a) Printer

(b) Scanner

(c) Webcam

(d) Mouse

Answer: (c) Webcam

 

Question 457: A type of camera attached to a computer and used for video conferencing, video chatting and live web broadcasting is called

(a) Web cam

(b) Web Pics

(c) Browser Cam

(d) Browser Pics

Answer: (a) Web cam

 

Question 458: Which of the following software can help people who cannot use their hands for computer input?

(a) Video conferencing

(b) Speech recognition

(c) Audio digitizer

(d) Synthesizer

(e) None of these

Answer: (b) Speech recognition

 

Question 459: Which of the following is used by banking industry for faster processing of large volume of cheques?

(a) Bar-code Reader

(b) OCR

(c) MICR

(d) OMR

Answer: (c) MICR

 

Question 460: Which of the following industries is the primary user of Magnetic Ink Character Recognition?

(a) Bank

(b) Footwear design

(c) Book printing

(d) None of these

Answer: (a) Bank

 

Question 461: MICR stands for

(a) Magnetic Ink Character Recognition

(b) Magnetic Ink Code Recognition

(c) Magnetic Ink Cases Recognition

(d) None of these

Answer: (a) Magnetic Ink Character Recognition

 

Question 462: ________ is technology used by banking or other financial industries for faster processing of cheques is

(a) OCR

(b) OMR

(c) MICR

(d) ISBN

Answer: (c) MICR

 

Question 463: Which of the following devices is used to recognize a pre-specified type of mark by pencil or pen?

(a) Bar-code Reader

(b) OCR

(c) Scanner

(d) OMR

Answer: (d) OMR

 

Question 464: What is the full form of OMR?

(a) Optical Mark Reader

(b) Optical Marked Reading

(c) Optical Moon Right

(d) Optical Me Right

Answer: (a) Optical Mark Reader

 

Question 465: The input device which is widely used in supermarkets is _______.

(a) Keyboard

(b) Mouse

(c) Trackball

(d) Bar code reader

Answer: (d) Bar code reader

 

Question 466: The device that reads the data on the product label is

(a) Biometric reader

(b) Bar code reader

(c) MICR

(d) OCR

Answer: (b) Bar code reader

 

Question 467: ICR stands for

(a) Intelligent Character Recognition

(b) Information and Communication Reader

(c) Integrated Computer Research

(d) Institute for Cyber Research

Answer: (a) Intelligent Character Recognition

 

Question 468: Which of the following devices can be used to enter handwritten signatures?

(a) Graphics Tablet

(b) Plotter

(c) Joystick

(d) Mouse

Answer: (a) Graphical Tablet

 

Question 469: The panels used in ATM machines, self check-in kiosks at airports etc. are examples of what?

(a) Laser pens

(b) Analog display units

(c) Touch panels

(d) Projectors

Answer: (c) Touch panels

 

Question 470: Which of the following is not an output device?

(a) Printer

(b) Plotter

(c) Scanner

(d) Speaker

Answer: (c) Scanner

 

Question 471: Microphone is a (an) _____

(a) Input device

(b) Output device

(c) Storage device

(d) Both input and output device

Answer: (a) Input device

 

Question 472: Which of the following function/operation is done by Microphone device?

(a) Draw lines or figures on a computer screen

(b) Reads bar codes and coverts them into electric pulses

(c) Detects alpha numeric characters printed or written on a paper

(d) Convert human speech into electric signals

Answer: (d) Convert human speech into electric signals

 

Question 473: Which one of the following is not an input device?

(a) Web Camera

(b) BCR

(c) Digitizer

(d) Processor

Answer: (d) Processor

 

Question 474: Match the following:

  1. Software                       A. Light pen
  2. Input device                B. Speaker
  3. Output device             C. Secondary Memory
  4. SSD                               D. Set off program

(a) 1-D, 2-A, 3-B, 4-C

(b) 1-D, 2-C, 3-B, 4-A

(c) 1-A, 2-D, 3-B, 4-C

(d) 1-D, 2-A, 3-C, 4-B

Answer: (a) 1-D, 2-A, 3-B, 4-C

 

Question 475: Which of the following is NOT a type of printer?

(a) Drum

(b) Daisy wheel

(c) Laser

(d) Switch

Answer: (d) Switch

 

Question 476: Which of the following is not an output device?

(a) Drum pen plotter

(b) CRT monitor

(c) Ear phones

(d) Digital camera

Answer: (d) Digital camera

 

Question 477: What is output?

(a) what the processor takes from the user

(b) which the user gives to the processor

(c) which the processor receives from the user

(d) which the processor provides to the user

(e) None of these

Answer: (d) which the processor provides to the user

 

Question 478: _____ is the result produced by the computer.

(a) Data

(b) Memory

(c) Output

(d) Input

(e) None of these

Answer: (c) Output

 

Question 479: Which of the following is not an output device?

(a) Printer

(b) Monitor

(c) Keyboard

(d) Plotter

Answer: (c) Keyboard

 

Question 480: ______ is an output device that produces high-quality graphics using an ink pen.

(a) Dot matrix printer

(b) Plotter

(c) VDU

(d) Inkjet printer

Answer: (b) Plotter

 

 

#Important Computer Questions Part 16 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top