Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 17 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 17 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 17 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 481: Which of the following devices is used to print very large drawings or complex line art by mechanical movement of a pen on a paper?

(a) Ink Jet Printer

(b) Scanner

(c) Line Printer

(d) Plotter

Answer: (d) Plotter

 

Question 482: Which output device draws pictures on a paper based on the commands given from a computer using a pen?

(a) Scanner

(b) Monitor

(c) Ink Jet Printer

(d) Drum plotter

Answer: (d) Drum plotter

 

Question 483: Which output device is used to transfer information from a computer using a pen?

(a) mouse

(b) Plotter

(c) Touch panel

(d) Card punch

Answer: (b) Plottter

 

Question 484: Plotter is a (an) ______

(a) Input device

(b) Output device

(c) Storage device

(d) Both input and output device

Answer: (b) Output device

 

Question 485: Plotter of two type

(a) Spiral and flatbed

(b) Flatbed and cone

(c) Drum and Flatbed

(d) Drum and Spiral

Answer: (c) Drum and Flatbed

 

Question 486: Which of the following groups contains only output devices?

(a) Scanner, Printer, Monitor

(b) Keyboard, Printer, Monitor

(c) Mouse, Printer, Monitor

(d) Plotter, Printer, Monitor

(e) None of these

Answer: (d) Plotter, Printer, Monitor

 

Question 487: Which of the following is not an output device?

(a) Plotter

(b) Printer

(c) Monitor

(d) Touchscreen

(e) None of these

Answer: (d) Touchscreen

 

Question 488: What is the device through which the computer can communicate with you?

(a) Input

(b) Output

(c) Type

(d) Print

(e) None of these

Answer: (b) Output

 

Question 489: Which of the following is an output device?

(a) Joystick

(b) Plotter

(c) Light pen

(d) Bar Code Reader

Answer: (b) Plotter

 

Question 490: Devices that allow a computer to communicate with you are called

(a) Input device

(b) Output device

(c) Software device

(d) Storage device

Answer: (b) Output device

 

Question 491: Speech synthesizer is a part of _______

(a) Arithmetic Logic Unit

(b) Output Unit

(c) Control Unit

(d) Memory device

Answer: (b) Output unit

 

Question 492: Output devices make possible-

(a) viewing or printing data

(b) scanning data

(c) inputting data

(d) sending data

Answer: (a) viewing or printing data

 

Question 493: Two common output devices are

(a) Monitor and printer

(b) keyboard and mouse

(c) CDs and floppies

(d) Scanner and printer

Answer: (a) Monitor and printer

 

Question 494: Input is converted into output

(a) By peripherals

(b) By memory

(c) By storage

(d) By input/output

(e) By CPU

Answer: (e) By CPU

 

Question 495: The result given by the computer is

(a) Data

(b) Memory

(c) Output

(d) Input

Answer: (c) Output

 

Question 496: Computers collect data, which means they allow the user to _______ data.

(a) present

(b) input

(c) output

(d) display

(e) None of these

Answer: (a) present

 

Question 497: The monitor of a computer is

(a) storage device

(b) processing device

(c) input device

(d) output device

Answer: (d) output device

 

Question 498: Which of the following devices is not an input device for a computer?

(a) Keyboard

(b) Mouse

(c) Scanner

(d) Monitor

Answer: (d) Monitor

 

Question 499: Which of the following is NOT a type of monitor?

(a) TFT monitor

(b) High Definition Multimedia Interface (HDMI)

(c) LCD monitor

(d) CRT monitor

Answer: (b) High Definition Multimedia Interface (HDMI)

 

Question 500: Screen or Monitor devices is

(a) Hard copy

(b) Soft copy

(c) Input devices

(d) Display device

Answer: (d) Display device

 

Question 501: Computer Display is also called

(a) Multimedia Monitor Terminals (MMT)

(b) Cathode Ray Tube (CRT)

(c) Video Display Terminals (VDT)

(d) Video Distribution Units (VDU)

Answer: (c) Video Display Terminals (VDT)

 

Question 502: How is the display size of a monitor measured?

(a) Zig-zag

(b) Horizontally

(c) Vertically

(d) From the center to the farthest corner

(e) Diagonally

Answer: (e) Diagonally

 

Question 503: You turned on the computer, you heard the CPU starting up but the monitor screen is completely black, what could be the problem?

(a) The monitor is not connected to the PC

(b) The monitor is not connected to a power source

(c) Either (a) or (b)

(d) Neither (a) nor (b)

Answer: (c) Either (a) or (b)

 

Question 504: The higher the resolution of the monitor, the better ______

(a) more pixels

(b) the screen will be less clear

(c) pixels become more separated

(d) pixels become closer together

(e) None of these

Answer: (d) pixels become closer together

 

Question 505: Monitor (VDU) is a (an) ______

(a) Output device

(b) Input device

(c) Storage device

(d) Both (a) and (b)

Answer: (a) Output device

 

Question 506: Computer monitors are also called VDUs. What does VDU stand for?

(a) Vertical dialysis unit

(b) Video dialysis unit

(c) Vertical Display unit

(d) Video display unit

Answer: (d) Video display unit

 

Question 507: Which of the following peripheral devices displays information to the user?

(a) monitor

(b) keyboard

(c) Secondary storage devices

(d) Secondary storage media

(e) None of these

Answer: (a) monitor

 

Question 508: Among the following options, the peripheral device is

(a) CPU

(b) Printer

(c) ALU

(d) Spreadsheet

Answer: (b) Printer

 

Question 509: An image is composed of

(a) Pels

(b) Pixels

(c) Dots

(d) All of these

Answer: (d) All of these

 

Question 510: The default screen on the monitor when no other application is running is called

(a) Logic Screen

(b) Interface

(c) Desktop

(d) Screensaver

Answer: (c) Desktop

 

#Important Computer Questions Part 17 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top