Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 18 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 18 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 18 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 511: Computer Output Microfilm technology is used to record ________ images into computer.

(a) Macroscopic

(b) Bioscope

(c) Microscopic

(d) Laparoscopic

Answer: (c) Microscopic

 

Question 512: Printer is a (an) ______

(a) Input device

(b) Output device

(c) Storage device

(d) Both input and output device

Answer: (b) Output device

 

Question 513: Which of the following is an output device?

(a) Scanner

(b) Printer

(c) Mouse

(d) Webcam

Answer: (b) Printer

 

Question 514: Print-device resolutions are measured in

(a) Dots per inch

(b) Bits per inch

(c) Pictures per inch

(d) Images per inch

Answer: (a) Dots per inch

 

Question 515: _____ is the  place where the computer records information or displays the output on paper or hard copy.

(a) Touch screen

(b) Printer

(c) Monitor

(d) Scanner

Answer: (b) Printer

 

Question 516: Which of the following is an output device?

(a) Scanner

(b) Printer

(c) Mouse

(d) Webcam

Answer: (b) Printer

 

Question 517: The resolution of a printer is measured in

(a) Megabits

(b) Hz

(c) Dots per inch (DPI)

(d) Inches (diagonal)

Answer: (c) Dots per inch (DPI)

 

Question 518: Which of the following options represents the number of pixels per inch printed on a page?

(a) Print margin

(b) Resolution

(c) Filter

(d) Color twist

Answer: (b) Resolution

 

Question 519: The number of pixels displayed on the screen is called-

(a) Resolution

(b) Color depth

(c) Refresh rate

(d) Monitor

(e) None of these

Answer: (a) Resolution

 

Question 520: A pixel is

(a) A computer program that drawn picture

(b) A picture stored in secondary memory

(c) The smallest resolvable part of a picture

(d) None of these

Answer: (c) The smallest resolvable part of a picture

 

Question 521: Which of the following units is used to measure the speed of modern printers?

(a) character per minute (cpm)

(b) line per minute (lpm)

(c) page per minute (ppm)

(d) word per minute (wpm)

Answer: (a) character per minute (cpm)

 

Question 522: DPI shows

(a) Dots per inch

(b) Digits per unit

(c) Dots pixel inch

(d) Diagram per inch

Answer: (a) Dots per inch

 

Question 523: In printing, what does DPI stand for?

(a) Digital Pixel Integration

(b) Dots Per Inch

(c) Digits Per Inch

(d) Dots Pixel Inch

Answer: (b) Dots Per Inch

 

Question 524: Unit(s) used for measuring speed of printer is/are?

A. CPM

B. RPM

C. PPM

(a) Only A

(b) Only B

(c) Only C

(d) Both A & C

Answer: (d) Both A & C

 

Question 525: Printing speed of laser printers is measured in

(a) Lines per page

(b) Characters per hour

(c) Characters per line

(d) Pages per minute

Answer: (d) Pages per minute

 

Question 526: Which printer produces more copies by using carbon?

(a) Laser Jet

(b) Ink Jet

(c) Dot Matrix

(d) Bubble Jet

Answer: (c) Dot Matrix

 

Question 527: Which of the following printers is generally very noisy?

(a) Dot-matrix printer

(b) Laser printer

(c) Inkjet printer

(d) Non impact printer

Answer: (a) Dot-matrix printer

 

Question 528: Which printer cannot print more than one communicator simultaneously?

(a) Daisy-wheel

(b) Laser

(c) Dot-matrix

(d) Line

Answer: (c) Dot-matrix

 

Question 529: A parallel door is mostly used in

(a) Printer

(b) Monitor

(c) Mouse

(d) External storage device

Answer: (a) Printer

 

Question 530: Which of the following devices is capable of producing large-format drawings like graphs and construction drawings?

(a) Laser printer

(b) Flat-bed printer

(c) Inkjet printer

(d) Dot matrix printer

Answer: (b) Flat-bed printer

 

Question 531: Which of the following is not a valid category of impact printers?

(a) Dot-matrix printers

(b) Line printers

(c) Drum printers

(d) Ink-jet printers

Answer: (d) Ink-jet printers

 

Question 532: Which of the following is not a valid category of impact printers?

(a) Chain printers

(b) Line printers

(c) Band printers

(d) Ink-jet printers

Answer: (d) Ink-jet printers

 

Question 533: Laser printers print

(a) Line by line

(b) Pixel by pixel

(c) Page by page

(d) Character by character

Answer: (c) Page by page

 

Question 534: _______ printer creates an image directly on paper by spraying spray through up to 64 small nozzles.

(a) Daisy wheel

(b) Laser

(c) Ink-jet

(d) Dot-matrix

Answer: (c) Ink-jet

 

Question 535: Find the odd one out of the following

(a) Water Printer

(b) Dot matrix Printer

(c) Inkjet Printer

(d) Laser Printer

Answer: (a) Water Printer

 

Question 536: Select the incompatible device from the following options

(a) Scanner

(b) Keyboard

(c) Web cam

(d) Printer

Answer: (d) Printer

 

Question 537: Daisy wheel printer is a type of

(a) Laser

(b) Dot matrix

(c) Manual

(d) Impact

Answer: (d) Impact

 

Question 538: Hard copies can be obtained from

(a) Scanner

(b) Speaker

(c) Printer

(d) Recorder

Answer: (c) Printer

 

Question 539: Which of the given options is different from the rest?

(a) Laser printer

(b) Dot matrix printer

(c) Thermal printer

(d) Inkjet printer

Answer: (b) Dot matrix printer

 

Question 540: Hard copies of documents are made

(a)  print on printer

(b) stored on floppy

(c) stored on CD

(d) stored on the hard disk

(e) None of these

Answer: (a) print on printer

 

 

 

#Important Computer Questions Part 18 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top