Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 19 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 19 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 19 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 541: When a computer prints a report, then  output is called

(a) Hard copy

(b) Soft copy

(c) Com

(d) None of these

Answer: (a) Hard copy

 

Question 542: How do you cancel the print jobs which are in queue in windows?

(a) Double click the printer icon and highlight the print job you want to cancel > right click and select cancel

(b) Once in the print queue, you cannot cancel the print jobs

(c) The printer must be restarted

(d) Disconnect the printer cable

Answer: (a) Double click the printer icon and highlight the print job you want to cancel > right click and select cancel

 

Question 543: Which of the following is not an output device?

(a) Drum Pen Plotter

(b) CRT monitor

(c) Ear phone

(d) Digital camera

Answer: (d) Digital camera

 

Question 544: Which device is usually not connected to the UPS directly because of high power consumption?

(a) KVM switch

(b) External Mouse

(c) USB video camera

(d) Laser printer

Answer: (d) Laser printer

 

Question 545: Which of the following printers can use continuous paper instead of individual sheets?

(a) Inkjet printer

(b) Dot matrix printer

(c) Both Inkjet and laser printer

(d) Laser printer

Answer: (b) Dot matrix printer

 

Question 546: Which of the following is not an Output device

(a) Monitor

(b) Touchscreen

(c) Printer

(d) Plotter

Answer: (b) Touchscreen

 

Question 547: Which device in a computer system works opposite to the keyboard?

(a) Joystick

(b) Trackball

(c) Mouse

(d) Printer

(e) None of these

Answer: (d) Printer

 

Question 548: How do dot matrix printers compare to laser printers?

(a) Slow

(b) Fast

(c) Less expensive

(d) More expensive

Answer: (a) Slow

 

Question 549: Which of the following is a page printer that gives high quality output by creating letters and shapes using very fine ink particles?

(a) Inkjet printer

(b) Laser printer

(c) Dot matrix printer

(d) None of these

Answer: (b) Laser printer

 

Question 550: ________ printer creates text and graphics on paper, without actually striking the paper.

(a) Dot matrix

(b) Daisy wheel

(c) Impact

(d) Non-impact

Answer: (d) Non-impact

 

Question 551: In which among the following do we measure the resolution of a printer?

(a) Inches

(b) DPI

(c) Hz

(d) MB

Answer: (b) DPI

 

Question 552: Laser printer use _______

(a) No toner, as they use heat sensitive paper

(b) Powdered toner in a cartridge

(c) Ribbon toner

(d) Liquid toner

Answer: (b) Powdered toner in a cartridge

 

Question 553: _____ printer uses laser light beam to engrave image on photo conductor drum.

(a) Laser

(b) Inkjet

(c) Plotter

(d) Dot matrix

Answer: (a) Laser

 

Question 554: Which type of printers uses light to produce the dots needed to form the characters to be printed on a page?

(a) Line Printers

(b) Chain Printers

(c) Laser Printers

(d) Dot Matrix Printers

Answer: (c) Laser Printers

 

Question 555: Which one of the following laser types is used in laser printers?

(a) Dye laser

(b) Gas laser

(c) Semiconductor laser

(d) Excimer laser

Answer: (c) Semiconductor laser

 

Question 556: Which of the following is used in laser printer

(a) Dye laser

(b) Semiconductor laser

(c) Excimer laser

(d) Gas laser

Answer: (b) Semiconductor laser

 

Question 557: Which of the following printers is of the non-impact type?

(a) Daisy wheel printer

(b) Laser printer

(c) Dot matrix printer

(d) Line printer

Answer: (b) Laser printer

 

Question 558: How many lines does a line printer print in a minute?

(a) 100 to 200

(b) 5 to 50

(c) 5 to 100

(d) 20 to 50

(e) 200 to 2000

Answer: (e) 200 to 2000

 

Question 559: Which printer is generally used for desktop printing?

(a) Daisy wheel printer

(b) Dot matrix printer

(c) Laser printer

(d) None of these

Answer: (c) Laser printer

 

Question 560: Which of the following is both an output and an input device?

(a) Printer

(b) Speaker

(c) Modem

(d) Monitor

(e) Scanner

Answer: (c) Modem

 

Question 561: Which of the following is on the back of a computer case?

(a) DVD drive

(b) Floppy drive

(c) Zip drive

(d) Parallel or printer port

Answer: (d) Parallel or printer port

 

Question 562: Which type of resource is most likely to be a shared common resource in a computer network?

(a) Printers

(b) Speakers

(c) Floppy disk drives

(d) Key board

(e) None of these

Answer: (a) Printer

 

Question 563: In 1910, the first pair of audio headphones was made by

(a) Humphry Davy

(b) Nathaniel Baldwin

(c) Michael Faraday

(d) John Koss

Answer: (b) Nathaniel Baldwin

 

Question 564: What does VGA stand for?

(a) Vector Graphics Association

(b) Video Graphics Association

(c) Vector Graphics Array

(d) Video Graphics Array

Answer: (d) Video Graphics Array

 

Question 565: How many audio and video streams can be handled by HDMI?

(a) 2 video, 2 audio

(b) 1 audio, 1 video

(c) 2 audio, 1 video

(d) 1 video, 2 audio

Answer: (b) 1 audio, 1 video

 

Question 567: How many pins does a HDMI type A connector have?

(a) 18

(b) 19

(c) 25

(d) 20

Answer: (b) 19

 

Question 568: Which of the following is Output device

(a) Scanner

(b) LCD Projector

(c) Mouse

(d) Light pen

Answer: (b) LCD Projector

 

Question 569: Computers process data into information, typically by working with

(a) Multimedia

(b) Words

(c) Characters

(d) Numbers

(e) None of these

Answer: (b) Words

 

Question 570: What does the term 2 Gigaflops indicates?

(a) CPU running at 2 GHz

(b) CPU memory data transfer speed is 2 GB/s

(c) Secondary memory space is equal to 2* 2^30 bytes

(d) The system perform 2* 2^30 floating point operations per second

Answer: (d) The system perform 2* 2^30 floating point operations per second

 

#Important Computer Questions Part 19 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top