Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 1 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 1 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Computer awareness is one of the most scoring sections in government exams, banking exams, SSC, railways, and other competitive exams. Below are important multiple-choice questions (MCQs) that will help you strengthen your preparation.

Important Computer Questions Part 1 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 1: An electronic device that can accept data, process the data, produce output, and store the results for future use is called as:

(a) Input

(b) Computer

(c) Software

(d) Hardware

Answer: (b) Computer

 

Question 2: Which of the following statements is incorrect regarding computers:

(a) It is a logical machine and processes information

(b) It can access any information it has stored

(c) It has no emotions, no feelings or desires of its own

(d) It provides unrestricted access to its information

Answer: (d) It provides unrestricted access to its information

 

Question 3: All the components of your computer are either ______.

(a) Software or CPU/RAM

(b) application software or system software

(c) input device or output device

(d) hardware or software

(e) input or device

Answer: (d) hardware or software

 

Question 4: The main parts of computer are-

(a) 6

(b) 7

(c) 8

(d) 9

Answer: (a) 6

 

Question 5: Which of the following terms is not related to computers?

(a) CPU

(b) Motherboard

(c) Hard disk

(d) Erythrocytes

Answer: (d) Erythrocytes

 

Question 6: In Computers, Users are also known as _____.

(a) Humanware

(b) Fireware

(c) Hardware

(d) Freeware

Answer: (a) Humanware

 

Question 7: The program instructions are represented in binary and stored in the _______ from which they are fetched, decoded and executed by the CPU.

(a) memory

(b) memory and chip

(c) chip

(d) control unit

Answer: (a) memory

 

Question 8: A person is called computer literate if he/she is just able to:

(a) Run need-based applications

(b) Create anti-virus software

(c) write programs

(d) Hack other computers

Answer: (a) Run need-based applications

 

Question 9: A _______ shows how operational attributes are linked together and contributes towards realising the computer’s.

(a) component design

(b) computer architecture

(c) computer working

(d) computer organization

Answer: (d) computer organization

 

Question 10:  A __________ is the conceptual design and fundamental operational structure of a computer system.

(a) computer organisation

(b) component design

(c) computer working

(d) computer architecture

Answer: (d) computer architecture

 

Question 11: Which among the following is the correct fullform of BIOS?

(a) Basic Input Operating System

(b) Basic Input Output Software

(c) Basic Input Output System

(d) None of these

Answer: (c) Basic Input Output System

 

Question 12: The instruction about booting your system is stored in:

(a) RAM

(b) BIOS

(c) CPU

(d) Registers

Answer: (b) BIOS

 

Question 13: Computer processes and converts ______ into information.

(a) number

(b) data

(c) input

(d) processor

Answer: (b) data

 

Question 14: What is called data in a computer?

(a) number

(b) to the symbol

(c) the information given

(d) symbolic and numerical information

Answer: (c) the information given

 

Question 15: Which material is used to manufacture computer chips?

(a) Silver

(b) Iron

(c) Gold

(d) Semiconductor

Answer: (d) Semiconductor

 

Question 16: Which of the following is a 4th generation programming language?

(a) C

(b) Basic

(c) SQL

(d) Mercury

Answer: (c) SQL

 

Question 17: In what form is data stored in a computer?

(a) Octal

(b) Hexa-decimal

(c) Decimal

(d) Binary

Answer: (d) Binary

 

Question 18: ______ tells raw facts whereas in ______the data becomes meaningful.

(a) information, reporting

(b) data, information

(c) information, bits

(d) record, bytes

(e) bits, bytes

Answer: (b) data, information

 

Question 19: _______represents incomplete facts, and _________ represents meaningful data.

(a) Information, reporting

(b) Information, bits

(c) Records, bytes

(d) Data, information

Answer: (d) Data, Information

 

Question 20: What form does alpha-numeric data usually take in information systems?
(a) Sentence and paragraph

(b) Numbers and alphabetical characters

(c) Graphic and figure

(d) Human voice and other sounds

Answer: (b) Numbers and alphabetical characters

 

Question 21: What is an example of non-numeric data?

(a) Address of the employee

(b) Exam marks

(c) Bank balance

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer: (e) None of the above

 

Question 22: In computer, information is stored in the form of _______.

(a) analog data

(b) digital data

(c) modem data

(d) watts data

(e) none of the above

Answer: (b) digital data

 

Question 23: Consider the following statements about components of a computer:

  1. Input Unit- An input unit accepts instructions data from the user.
  2. Output Unit- An output unit accepts the output produced by the computer as a result.
  3. Memory Unit- It incorporates to store the input entered through the input unit before processing starts.
  4. Central Processing Unit- It is the hardware in a computer that carries out the instructions of a computer programme.

Which of these is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 4 only

(c) 1, 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (d) 1, 2, 3 and 4

 

Question 24: Processed data is known as:

(a) Data

(b) Information

(c) Knowledge

(d) Analysis

Answer: (b) Information

 

Question 25: The basic goal of a computer process is to convert data into _______.

(a) graph

(b) tables

(c) files

(d) information

(e) diagrams

Answer: (d) information

 

Question 26: All the machinery and equipment of a computer is called:

(a) Hardware

(b) Software

(c) Chips

(d) Electronic equipment

Answer: (a) Hardware

 

Question 27: What is the full form of USB?

(a) Universally Supported Bluetooth

(b) Universal Serial Bus

(c) United Serial Bluetooth

(d) United Support Bus

Answer: (b) Universal Serial Bus

 

Question 28: Which of the following is hardware and not software?

(a) Excel

(b) Printer driver

(c) Operating System

(d) Power Point

(e) Control Unit

Answer: (e) Control Unit

 

Question 29: Data converted into a more understandable form is called ______.

(a) instructions

(b) storage

(c) power

(d) information

Answer: (d) information

 

Question 30: What are the devices that make up a computer system that you can see or touch?

(a) menu

(b) print

(c) software

(d) hardware

(e) None of these

Answer: (d) hardware

 

#Important Computer Questions Part 1 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top