Important Computer Questions Part 2 | MCQs for Govt & Competitive Exams
Computer awareness is one of the most scoring sections in government exams, banking exams, SSC, railways, and other competitive exams. Below are important multiple-choice questions (MCQs) that will help you strengthen your preparation.
Question 31: Which of the following is not a part of hardware?
(a) Monitor
(b) Semi-Conductor Memory
(c) LAN
(d) Keyboard
Answer: (c) LAN
Question 32: Computer hardware consists of the actual:
(a) Control Unit
(b) Both main memory and control unit
(c) None of these
(d) Main Memory
Answer: (b) Both main memory and control unit
Question 33: Which part of the computer can be touched and felt?
(a) Program
(b) Software
(c) Hardware
(d) Output
Answer: (c) Hardware
Question 34: Which of the following is not hardware?
(a) Keyboard
(b) Mouse
(c) Windows XP
(d) ROM
Answer: (c) Windows XP
Question 35: Which of the following is not hardware?
(a) Magnetic tape
(b) Printer
(c) Assembler
(d) CRT
Answer: (c) Assembler
Question 36: Which of these is NOT a hardware component?
(a) Input device
(b) Operating System
(c) CPU
(d) Memory device
Answer: (b) Operating System
Question 37: Which of the following is not computer hardware?
(a) Mouse
(b) Printer
(c) Monitor
(d) Excel
Answer: (d) Excel
Question 38: What is the hardware in a computer?
(a) C++
(b) Window 7
(c) CD ROM
(d) None of the above
Answer: (c) CD ROM
Question 39: Which of the following is not hardware?
(a) Processor chip
(b) Printer
(c) Mouse
(d) Java
Answer: (d) Java
Question 40: The hardware equipment that makes up a computer is:
(a) Monitor, CPU, Keyboard, Mouse, Software and Network
(b) Monitor, CPU, Keyboard, Mouse, Programs and Network
(c) Monitor, CPU, Keyboard, Mouse, Printer and Modem
(d) Monitor, CPU, Keyboard, Mouse, Applications and Network
(e) None of these
Answer: (a) Monitor, CPU, Keyboard, Mouse, Software and Network
Question 41: The written program which causes the computer to function in the desired manner is called-
(a) Codes
(b) Instruction
(c) Software
(d) None of these
Answer: (c) Software
Question 42: Software means _______
(a) The physical components that make up a computer
(b) firmware
(c) programs
(d) Peopleware
(e) None of these
Answer: (c) Programs
Question 43: The program used to work on a computer is called –
(a) software
(b) mouse
(c) keyboard
(d) hardware
Answer: (a) software
Question 44: The main purpose of software is to convert data into ____?
(a) website
(b) information
(c) program
(d) object
Answer: (b) information
Question 45: What is meant by software in the context of computers?
(a) floppy disk
(b) computer programs
(c) computer circuit
(d) human brain
Answer: (b) computer programs
Question 46: ______ is an example of computer software.
(a) CPU
(b) Compact disc
(c) Monitor
(d) Microsoft office
Answer: (d) Microsoft office
Question 47: The data or information used to run a computer is called as _______.
(a) software
(b) hardware
(c) Peripheral
(d) CPU
(e) None of these
Answer: (a) software
Question 48: The size of a word in computer is
(a) None of these
(b) varies within the same computer
(c) fixed in every case
(d) fixed in a computer, but varies among different computers
Answer: (d) fixed in a computer, but varies among different computers
Question 49: Which among the following are the components of CPU?
(a) RAM and ROM
(b) ALU and Memory
(c) ALU and Registers
(d) ALU and Control Unit
Answer: (d) ALU and Control Unit
Question 50: In computers, the central processing unit includes-
(a) input devices, output devices and memory
(b) software, hardware and power supply unit
(c) memory, visual display unit and power
(d) store, ALU and Control Unit
Answer: (d) store, ALU and Control Unit
Question 51: Which part of the computer is responsible for processing data?
(a) CPU
(b) memory
(c) keyboard
(d) display
Answer: (a) CPU
Question 52: What is the full form of CPU?
(a) Central Processing Unit
(b) Central Performance Unit
(c) Common Performance Unit
(d) Common Processing Unit
Answer: (a) Central Processing Unit
Question 53: If you want to improve the performance of your PC, you need to upgrade
(a) CPU
(b) Monitor
(c) Keyboard
(d) None of these
Answer: (a) CPU
Question 54: _____ is not a common hardware port.
(a) display port
(b) HDMI port
(c) Ethernet
(d) TCP port
Answer: (d) TCP port
Question 55: Which of the following stores the program and data currently being executed by the CPU?
(a) Primary Memory
(b) Auxiliary Memory
(c) Secondary Memory
(d) Tertiary Memory
Answer: (a) Primary Memory
Question 56: Which of the following provides internal storage to the CPU?
(a) Register
(b) Register and RAM
(c) RAM
(d) Hard disk
Answer: (a) Register
Question 57: The four basic tasks performed by CPU are fetch, _____, Manipulate and Output:
(a) Design
(b) Decode
(c) Display
(d) Regulate
Answer: (b) Decode
Question 58: In which of the following can the CPU execute programs?
(a) Assembly language
(b) In sign language
(c) Octane
(d) In binary
Answer: (d) In binary
Question 59: Transformation of input into output is done by ________.
(a) Peripheral
(b) Memory
(c) Storage
(d) Input-Output Unit
(e) CPU
Answer: (e) CPU
Question 60: A hardware device that converts data into meaningful information is called as _______.
(a) Protector
(b) Output device
(c) Input device
(d) Program
(e) Processor
Answer: (e) Processor
#Important Computer Questions Part 2 | MCQs for Govt & Competitive Exams
#Tet Aspirant