Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 7 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 7 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Computer awareness is one of the most scoring sections in government exams, banking exams, SSC, railways, and other competitive exams. Below are important multiple-choice questions (MCQs) that will help you strengthen your preparation.

Important Computer Questions Part 6 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 181: Which of the following is not performed by a computer?
(a) Computing

(b) Processing

(c) Understanding

(d) Outputting

Answer: (c) Understanding

 

Question 182: Which of the following basic operations is/are performed by a computer?

(a) Arithmetic operation

(b) Logical operation

(c) Storage and retrieval

(d) All of the these

Answer: (d) All of these

 

Question 183: Which of the following is not one of the four major data processing functions of a computer?

(a) collecting data

(b) Processing data into information

(c) Analyzing data or information

(d) Store house of data or information

(e) None of these

Answer: (c) Analyzing data or information

 

Question 184: Which of the following task is not performed by the computer?

(a) taking pictures

(b) to calculation

(c) fingerprint identification

(d) composing music

Answer: (a) taking pictures

 

Question 185: Which of the following is not a function of a computer?

(a) inputting

(b) processing

(c) controlling

(d) outputting

(e) understanding

Answer: (e) understanding

 

Question 186: Computers manipulate data in many ways and this manipulation is called ______.

(a) upgrading

(b) processing

(c) batching

(d) outputting

(e) downloading

Answer: (b) processing

 

Question 187: Data processing refers to the transformation of raw data into _______.

(a) analog data

(b) discrete data

(c) information

(d) binary data

Answer: (c) information

 

Question 188: _______ has a meaning. It consists of selecting data, summarizing it, and presenting it in a way that is useful to the recipient.

(a) data

(b) database

(c) command

(d) information

Answer: (d) information

 

Question 189: Which of the following is not correct regarding computers?

(a) complex problems can be solved easily

(b) the speed of the process is very high

(c) memory and storage capacity is high

(d) it can automatically correct inappropriate instruction due to its high general knowledge

Answer: (d) it can automatically correct inappropriate instruction due to its high general knowledge

 

Question 190: The advantage of using a computer is:

(a) Computers are very fast and can store large amounts of data

(b) Computers give correct output even when the input is wrong

(c) Computers are designed to be inflexible

(d) All of the above

(e) None of these

Answer: (a) Computers are very fast and can store large amounts of data

 

Question 191: The computer derives its power from :

(a) own speed

(b) accuracy

(c) memory

(d) All of the above

Answer: (c) memory

 

Question 192: Which of the following characteristics of the computer reflects its flexible behaviour?

(a) Accuracy

(b) Reliability

(c) Versatility

(d) Diligence

Answer: (c) Versatility

 

Question 193: Flexibility in solving various problems refers to the ________ characteristics of the computer.

(a) precision

(b) versatility

(c) speed

(d) diligence

Answer: (b) versatility

 

Question 194: The minimum power consumption happens in the case of:

(a) Sleep

(b) Hibernate

(c) All of them consumes same amount of power

(d) Shutdown

Answer: (d) Shutdown

 

Question 195: The ability to perform error-free calculations is ________ property of computer.

(a) scalability

(b) speed

(c) accuracy

(d) having no IQ

Answer: (c) accuracy

 

Question 196: Working continuously without any fatigue or error show the _________ characteristics of a computer.

(a) Speed

(b) Diligence

(c) No IQ

(d) Versatility

Answer: (b) Diligence

 

Question 197: Computer

  1. The data storage device is efficient.
  2. Is able to analyze data.
  3. Able to maintain complete confidentially.
  4. Sometimes infected by viruses.

Select the correct answer from the code given below:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, 2 and 4

(d) All four

Answer: (d) All four

 

Question 198: The world’s first calculating machine is:

(a) Abacus

(b) ENIAC

(c) Mark – I

(d) None of these

Answer: (a) Abacus

 

Question 199: The instrument used for ancient mathematical calculations is called ______.

(a) Calculator

(b) Abacus

(c) Table

(d) Graphs

Answer: (b) Abacus

 

Question 200: The origin of the calculator is ________.

(a) Slide rule

(b) Difference Engine

(c) Table

(d) Abacus

Answer: (d) Abacus

 

Question 201: The word ‘computer’ was derived from which of the following languages?

(a) French

(b) Latin

(c) German

(d) Spanish

Answer: (b) Latin

 

Question 202: Who invented the electronic computer?

(a) Marconi

(b) Alan M Turing

(c) Alexander Graham Bell

(d) Charles Babbage

Answer: (d) Charles Babbage

 

Question 203: The first mechanical computer designed by Charles Babbage was

(a) Abacus

(b) Analytical Engine

(c) Calculator

(d) Processor

Answer: (b) Analytical Engine

 

Question 204: The first computer was made by

(a) Bill Gate

(b) Bill Clinton

(c) Charles Babbage

(d) Marconi

Answer: (c) Charles Babbage

 

Question 205: Who is known as father of computer?

(a) Charles Babbage

(b) Tim Berners Lee

(c) Douglas Carl Engelbart

(d) Sabeer Bhatia

Answer: (a) Charles Babbage

 

Question 206: Who is the father of computers?

(a) Gottfried Wilhelm von Leibniz

(b) Joseph Marie Jacquard

(c) Charles Babbage

(d) Wilhelm Schickard

Answer: (c) Charles Babbage

 

Question 207: Who is called the father of computer?

(a) Bill Gates

(b) Hollerith

(c) Charles Babbage

(d) William Order

Answer: (c) Charles Babbage

 

Question 208: Who is considered the “father of computer”?

(a) Bill Gates

(b) Charles Babbage

(c) Narayan Murthy

(d) Tim Berner Lee

Answer: (b) Charles Babbage

 

Question 209: The man who is considered as the father of the computer

(a) Charles Babbage

(b) Hollrip

(c) Lebnaz

(d) Blaise Pascal

Answer: (a) Charles Babbage

 

Question 210: Who is remembered for introducing the concept of programmable computer?

(a) Charles Babbage

(b) Johns Tekr

(c) Bill Gates

(d) Steve Jobs

Answer: (a) Charles Babbage

 

#Important Computer Questions Part 7 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top