Tet Aspirant

India's Most Popular Educational platform for

CTET Super TET UPTET KVS DSSSB UG NET

Important Computer Questions Part 9 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Important Computer Questions Part 9 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Computer awareness is one of the most scoring sections in government exams, banking exams, SSC, railways, and other competitive exams. Below are important multiple-choice questions (MCQs) that will help you strengthen your preparation.

Important Computer Questions Part 9 | MCQs for Govt & Competitive Exams

Question 241: IBM 360 and IBM 370 are related to computers.

(a) first generation

(b) second generation

(c) fourth generation

(d) third generation

Answer: (d) third generation

 

Question 242: The basis of classification of IC is:

(a) Number of transistors

(b) Types of computers

(c) Producing company

(d) Number of diodes

Answer: (a) Number of transistors

 

Question 243: Computer IC chips are usually made of

(a) Lead

(b) Chromium

(c) Silicon

(d) Gold

Answer: (c) Silicon

 

Question 244: ‘IC Chips’ for computers are usually made of which material?

(a) Silicon

(b) Lead

(c) Chromium

(d) Gold

Answer: (a) Silicon

 

Question 245: The complete form of ‘IC’ in electronics is

(a) Internal circuit

(b) Independent circuit

(c) Integrated circuit

(d) Inbuilt circuit

Answer: (c) Integrated circuit

 

Question 246: In computer IC means

(a) Integrated charge

(b) Consolidated current

(c) Integrated circuit

(d) Internal circuit

Answer: (c) Integrated circuit

 

Question 247: IC chips used in computers are generally made of

(a) Lead

(b) Silicon

(c) Chromium

(d) Gold

Answer: (b) Silicon

 

Question 248: The IC Chip required for a computer is generally

(a) Lead made

(b) Silicon made

(c) Chromium made

(d) Gold made

Answer: (b) Silicon made

 

Question 249: Whose layer is applied on Integrated Circuit?

(a) Silicon

(b) Nickel

(c) Iron

(d) Silver

(e) Copper

Answer: (a) Silicon

 

Question 250: What are the IC Chips used in computer made of

(a) Copper

(b) Silicon

(c) Steel

(d) Plastic

Answer: (b) Silicon

 

Question 251: The IC chip used in computers is made of

(a) Silicon

(b) Tungsten

(c) Copper

(d) Platinum

Answer: (a) Silicon

 

Question 252: Computer IC chips are usually made of

(a) from Leaves

(b) from Chromium

(c) from Silicon

(d) from Gold

Answer: (c) from Silicon

 

Question 253: ________ is used to make microchips.

(a) Graphite

(b) Polyvinyl

(c) Silicon

(d) Bakelite

Answer: (c) Silicon

 

Question 254: Which of the following is the latest material being used in the production of computer chips?

(a) Carbon

(b) Gallium arsenide

(c) Gallium silicate

(d) Silicon

Answer: (b) Gallium arsenide

 

Question 255: Which of the following is the main electronic component of third generation computers?

(a) Electronic tube

(b) Transistor

(c) Optical fiber

(d) Integrated circuit

Answer: (d) Integrated circuit

 

Question 256: Silicon is

(a) conductor

(b) semi conductor

(c) insulator

(d) None of these

Answer: (b) semi conductor

 

Question 257: An integrated circuit (IC) chip is made of _______ assembly edges.

(a) Silicon

(b) Copper

(c) Aluminum

(d) Germanium

Answer: (a) Silicon

 

Question 258: The semiconductor chip used in integrated circuits is made of:

(a) Beryllium

(b) Carbon

(c) Silicon

(d) Zircon

Answer: (c) Silicon

 

Question 259: Commonly used ICs are:

(a) Thin film

(b) Monolithic

(c) Hybrid

(d) Photo graphite

Answer: (b) Monolithic

 

Question 260: Computer hardware made of silicon and capable of storing large amounts of data is called

(a) Disc

(b) Chip

(c) Magnetic tape

(d) File

Answer: (b) Chip

 

Question 261: A complete electronic circuit made up of transistors and other electronic components on a small silicon chip is called

(a) Work station

(b) CPU

(c) IC

(d) Magnetic disk

(e) None of these

Answer: (c) IC

 

Question 262: Which of the following chemical elements, a tetravalent metalloid is used in making integrated circuit chips used in computers?

(a) Gold

(b) Silver

(c) Silicon

(d) Copper

Answer: (c) Silicon

 

Question 263: Which computer generation replaced the IC (Integrated circuit) with VLSI (Very Large Scale Integration Circuit)?

(a) Fourth

(b) First

(c) Second

(d) Third

Answer: (a) Fourth

 

Question 264: _________ generation computers were developed using microprocessor technology.

(a) Fourth

(b) First

(c) Third

(d) Second

Answer: (a) Fourth

 

Question 265: Which of the following is used in the construction of fourth generation computers?

(a) Vacuum tubes

(b) Transistors

(c) IC chips

(d) Micro capacitors

Answer: (c) IC chips

 

Question 266: In which of the following version of computer, microprocessor was used?

(a) First generation

(b) Fourth generation

(c) Third generation

(d) Second generation

Answer: (b) Fourth generation

 

Question 267: Computers with VLSI type circuits are computers of ________.

(a) 5th generation

(b) 2nd generation

(c) 3rd generation

(d) 4th generation

Answer: (d) 4th generation

 

Question 268: Till the year 2015, _____ generations of computers have been produced.

(a) Six

(b) Five

(c) Four

(d) Three

Answer: (b) Five

 

Question 269: Advanced technologies, such as artificial intelligence, quantum computing etc. were primarily for _______ generations of computers.

(a) fifth

(b) third

(c) second

(d) fourth

Answer: (a) fifth

 

Question 270: Fifth generation computers use

(a) Vacuum tubes

(b) Transistors

(c) ICs

(d) Artificial Intelligence technology

Answer: (d) Artificial Intelligence technology

 

 

#Important Computer Questions Part 9 | MCQs for Govt & Competitive Exams

#Tet Aspirant

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top